Nikabdraagster breekt neus agente, onrust in Molenbeek

© tvbrussel
In Molenbeek was het donderdagavond onrustig nadat de politie een vrouw in nikab had opgepakt. De vrouw weigerde de sluier uit te doen en verwondde een agente met een forse kopstoot. Volgens burgemeester Moureaux werd daarna onrust gestookt door Sharia4Belgium. In de gemeente geldt een samenscholingsverbod.

Een nikab is een hoofddoek waarbij alleen de ogen te zien zijn. Net als een boerka is een niqab verboden in de openbare ruimte.

De vrouw met Belgische nationaliteit werd opgemerkt door twee politiemensen in burger. Ze weigerde de nikab af te zetten en werd meegenomen naar het commissariaat. Onderweg kreeg een agente ook een forse kopstoot. De politievrouw hield er een gebroken neus en enkele gebroken tanden aan over. Ook een tweede agente raakte gewond bij het voorval. Uiteindelijk moesten verschillende agenten ter versterking komen om de vrouw in bedwang te houden.

De gecontroleerde vrouw is geen onbekende voor de politie. Ze werd al vaker gecontroleerd en weigert steevast haar hoofd- en gezichtsdoek uit te doen. Het zou gaan om een Belgische bekeerlinge die in extremistische middens thuis is.

Behalve de twee agentes raakte ook de vrouw met de nikab gewond in het tumult. Ze kloeg over pijn aan het hoofd en werd verzorgd. Mogelijk heeft ze een lichte hersenschudding. Ze zal later nog verhoord worden door de politie. Ze kreeg naast een pv voor het dragen van een nikab ook een pv wegens weerspannigheid.

Sharia4Belgium
Na het incident bliezen jongeren verzamelen voor het politiekantoor achter het Gemeenteplein. De politie vermoedt dat de opgepakte vrouw en haar omgeving de hand hadden in het oproer. Volgens burgemeester Philippe Moureaux (PS) moeten de onruststokers gezocht worden bij de organisatie Sharia4Belgium.

Zes relschoppers zijn opgepakt in het tumult. Twee zijn ook gerechtelijk aangehouden. Het gaat om een minderjarige en een meerderjarige die met kasseistenen dreigden te gooien.

Moureaux en de korpschef van de politie kwamen ter plaatse om de gemoederen te bedaren. Rond half tien was het ergste voorbij maar het bleef nog uren onrustig. Bij de opgehitste jongeren circuleerde het gerucht dat de opgepakte moslima gemolesteerd was door agenten. Maar dat wordt door de lokale politie ontkend.

SP.A-parlementslid Fouad Ahidar kreeg ook de sms die opriep tot onlusten. Hij reageert verontwaardigd op het dragen van een volledige gezichtssluier. "Het lijkt erop dat de politie gewoon zijn werk heeft gedaan. Misschien moeten we harder optreden tegen die mensen."

Samenscholingsverbod
Moureaux heeft een samenscholingsverbod afgekondigd. Tot maandag 4 juni mogen niet meer dan vijf personen samenkomen op straat. Minister van Binnenlandse Zaken Joƫlle Milquet (CDH) vraagt een onderzoek.

Dit jaar heeft de politie van de zone West al een tiental pv's opgesteld voor het dragen van de verboden niqab.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?