Tien betogers opgepakt in Molenbeek

In hartje Molenbeek heeft de politie tien mensen opgepakt. Ondanks een samenscholingsverbod waren heel wat mensen op straat gekomen om hun steun te betuigen aan de nikabdragende vrouw die volgens hen onheus is behandeld door de politie.

Kort na 18 uur begon een vreedzame manifestatie voor het politiecommissariaat in het centrum van Molenbeek. Zo'n veertig mensen, waaronder heel wat gesluierde vrouwen, protesteerden met slogans gericht tegen de politie. Die kwam donderdagavond in Jette aanvaring met een vrouw in nikab.

Volgens de betogers heeft de politie de vrouw uitgekleed op het commissariaat nadat ze weigerde haar gezichtssluier af te leggen. Daarop heeft ze zich verzet waardoor zij en twee agentes gewond raakten. De politie ontkent die versie. Volgens burgemeester Philippe Moureaux (PS) zijn de mensen opgehitst door Sharia4Belgium.

De actie trok ook naar schatting honderd jongeren aan. Het ging er lange tijd relatief rustig aan toe. De politie was aanwezig in gevechtsuitrusting maar liet de manifestatie ongemoeid ondanks een eerder afgekondigd samenscholingsverbod.

In de loop van de avond kwam het echter toch tot een confrontatie. De ordetroepen dreven de betogers uiteen en hebben tien mensen opgepakt. Het gaat om enkele minderjarigen en een leider van Sharia4Belgium. Enkele vrouwen in nikab kregen een proces-verbaal.

De politie blijft de hele nacht paraat en Moureaux verklaarde dat relschoppers "niet de heersers van de straat zullen zijn."

Het metrostation Graaf van Vlaanderen was urenlang afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?