'Woordvoerder van de Afghanen' overleden na explosie in Schaarbeek

© BRUZZ/Maarten Verdoodt
| De ontploffing in Schaarbeek, in het gele pand hier op de foto, eiste een dode.

De man die afgelopen maandag uit zijn raam sprong in een poging te ontsnappen aan een explosie en brand in de Vleugelsstraat, is woensdag overleden in het ziekenhuis. Het gaat om mensenrechtenactivist Ahmad Samir Hamdard. Vrienden en kennissen betreuren zijn dood op sociale media, en het parket bevestigt die.

Op de Facebookpagina van het 'Collectif Des Sans Papiers' wordt melding gemaakt van het heengaan van Hamdard, net als in de krant La Capitale donderdagochtend. De man was bekend en geliefd in Afghaanse milieus en ver daarbuiten. Hij was namelijk de woordvoerder van het collectief voor Afghaanse vluchtelingen, en leidde in het verleden heel wat demonstraties en protestacties om mensen aan een verblijfsvergunning te helpen.

De 36-jarige Hamdard zou degene zijn die op maandag betrokken raakte bij de explosie in de Schaarbeekse Vleugelsstraat. Kennissen van de vader van twee geven op sociale media aan dat hij door de vuurzee in Schaarbeek om het leven kwam en uitten dan ook hun verdriet op zijn Facebookpagina.

Woordvoerster Stéphanie Lagasse van het parket geeft aan dat Hamard de brand waarvan hij slachtoffer werd zelf veroorzaakte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?