Portret

Xavier: 'Niet ideaal voor fietsers: iedereen wandelt op de middenstrook'

Sara De Sloover
© BRUZZ
09/06/2022
© Ivan Put | Xavier Guissart fietst over de Anspachlaan met dochter Louise-Marie en haar vriendje Titou.

De school Ligt net buiten de voetgangerszone aan de ene kant, wij wonen in de Bodegemstraat aan de andere kant,” vertelt Xavier Guissart (45) van op zijn Urban Arrow-bakfiets. Een fietstocht over de Anspachlaan met dochter Louise-Marie (7) en vandaag ook haar vriendje Titou (7) is het logische gevolg.

“Ik ben al meer dan twintig jaar fietser in Brussel, en ik ben blij dat de infrastructuur serieus geëvolueerd is. Maar toch blijft het hier nog gevaarlijk,” zegt hij, ondertussen zijn bakfiets opzij laverend omdat een zoveelste bus hier afslaat richting Plattesteen.

10 jaar Picnic the Streets: Xavier Guissart
© Ivan Put | Xavier Guissart: “Op momenten dat de zon schijnt en je hier over de koppen kan lopen, zeker in de weekends, wijken wij uit naar alternatieve routes. Dan kun je niet anders. Dat is wel jammer, want dit is echt de snelste weg.”

“Voor fietsers is deze zone niet ideaal. Iedereen wandelt het liefst op de middenstrook van de voetgangerszone, en dus moet je voortdurend uitkijken. De steppers rijden veel te wild. Twee vrienden van mij hebben onlangs een ongeval gehad met een stepper. Die was niet verzekerd en ging er in beide gevallen vandoor, dat zijn ambetante situaties.”

Hij steekt zijn hand op naar een andere fietser met kind, die een van de twee net vernoemde vrienden blijkt te zijn, en die kort vertelt over de gebroken arm die hij eraan overhield. Guissart: “Gelukkig doet de politie daar haar job de laatste tijd en schrijft ze meer boetes uit.”

“Maar op momenten dat de zon schijnt en je hier over de koppen kan lopen, zeker in de weekends, wijken wij uit naar alternatieve routes. Dan kun je niet anders. Dat is wel jammer, want dit is echt de snelste weg.”

Titou: “We komen toch in het magazine hé, want onze foto’s zijn toch heel grappig? Mogen we nu weg?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Mobiliteit, voetgangerszone, bakfiets, 10 jaar na Picnic the Streets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie