Zaventem klaagt over Brusselse begrafenisondernemers: 'Diensten met 80 aanwezigen'

© Saskia Vanderstichele

In Zaventem vonden afgelopen weken twee begrafenissen met meer dan de 15 toegestane gasten plaats. De plechtigheden zouden georganiseerd zijn door Brusselse begrafenisondernemers, zegt de gemeente Zaventem.

De twee begrafenissen, die het maximum toegestane aantal bezoekers overschreden, werden op de Zaventemse gemeenteraad besproken. "Op 4 november was er een begrafenis met veel aanwezigen," zegt gemeenteraadslid Erik Rennen (N-VA). "De parkeerplaats en een deel van de Kerkhoflaan stonden vol met auto's. Blijkbaar was die autokolonne zelfs onder politiebegeleiding van Brussel naar Zaventem gereden."

Volgens Rennen werd die dienst georganiseerd door een Jetse begrafenisondernemer. "De ongeveer 80 aanwezigen hielden ook onvoldoende afstand van elkaar," citeert de VRT. "Aan de uitgang werd iedereen ook nog een hapje en een drankje aangeboden, ter vervanging van de koffietafel. Op dat moment hebben de gemeente-arbeiders ingegrepen en hebben ze iedereen verzocht om de begraafplaats te verlaten."

Burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD) bevestigt dat de twee begrafenissen plaatsgevonden hebben. "De begrafenisondernemers kregen inmiddels al een brief met een waarschuwing. Volgende keer krijgen ze een boete, maar dan moeten ze natuurlijk wel betrapt worden. De politie en de dienst Burgerlijke Zaken zullen vanaf nu extra waakzaam zijn. Voor elke begrafenis moet een toelating worden aangevraagd. Dan kan de politie een kijkje gaan nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?