Zeven finalisten voor ontwerp Citroënmuseum

© Ivan Put

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) heeft zeven finalisten geselecteerd voor het ontwerp van de Citroëngarage aan het kanaal. Het gaat om een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum en een openbare ruimte met nader te bepalen culturele functie. Het winnende architectenteam wordt ten laatste in maart 2018 bekendgemaakt.

Het project, dat de naam ‘Cultuurpool Citroën’ draagt, behelst een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een architectuurcentrum en een openbare ruimte met een culturele, educatieve en recreatieve functie. Er is in totaal 125.000.000 euro voorzien. De MSI deed eind april een projectoproep waarvoor 92 kandidaten zich aanmeldden. Eind december moeten de zeven weerhouden kandidaten hun projectontwerp insturen. Een internationale jury, waarvan de gerenommeerde architect Roger Diener voorzitter is, hakt de knoop door en maakt ten laatste in maart 2018 het winnende architectenbureau bekend.

De meeste van de zeven kandidaten hebben een link met Brussel. Lhoas & Lhoas (die voor dit project samenwerkt met de Duitse Ortner & Ortner) is gevestigd in Brussel, net als noAarchitecten, die met één been in Brussel, en het andere in Brugge staan. Het architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen is gevestigd in Brussel, en tekende al een duurzaam gebouw uit voor de VRT op de Reyerssite.

Ook het Brusselse bureau 51N4E is geen onbekende: voor het project ‘Brussel 2040, drie visies voor een metropool’ verdiepte het bureau zich eerder al in de architecturale toekomst van Brussel. Julien De Smedt Architects is in Brussel gevestigd en werkte een ontwerp voor de Biestebroekkaai uit. Tot slot dienden De Vylder Vinck Taillieu uit Gent zich aan, net als het internationale Office for Metropolitan Architecture (OMA), dat werd opgericht door de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

De MSI heeft de kandidaten nadrukkelijk gevraagd om in hun ontwerp de omliggende wijken te integreren. “Het project wil een ontmoetingsplek zijn voor zo veel mogelijk bezoekers, een echt instrument van ‘samen leven'," verklaart de maatschappij. De kandidaten zullen  daarnaast in hun ontwerp ook rekening houden met de patrimoniale waarde en de technische kwaliteit van de gebouwen, zowel bij de bouw als renovatie, maar ook tijdens de volledige levensduur van het gebouw. Het project volgen kan via www.cultuurpoolcitroen.brussels.

De volledige lijst van geselecteerde teams:

  • 51N4E / CARUSO ST JOHN ARCHITECTS
  • ADVVT / AGWA / 6A
  • DILLER SCOFIDIO + RENFRO / JDS ARCHITECTS
  • LHOAS & LHOAS / ORTNER & ORTNER
  • NOA / EM2N / SERGISON BATES
  • OFFICE / CHRIST & GANTENBEIN
  • OMA

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?