Zeven mannen blijven aangehouden in onderzoek naar mensensmokkel, ook burgers geviseerd

© PhotoNews
| De bende zou verschillende slachtoffers gesmokkeld hebben van België naar het Verenigd Koninkrijk.
Updated: 12-10-2018 - 17:40

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een vermeende bende Soedanese mensensmokkelaars opgerold. Dat laat het parket weten. Afgelopen zondag werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd, daarbij werden ook twee burgers opgepakt. Vrijdag bevestigt de Raadkamer dat 7 verdachten nog minstens een maand aangehouden blijven.

Afgelopen zondag zijn een vijftigtal speurders binnengevallen op een aantal adressen in Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Luik waar de vermoedelijke smokkelaars verbleven. Daarbij werden uiteindelijk tien personen van hun vrijheid beroofd, onder wie twee burgers.

“Het gaat om negen verdachten en een tiende persoon die werd meegenomen voor feiten van weerspannigheid ten aanzien van de politiediensten," aldus Ine Van Wymersch aan BRUZZ.

Hulp van burgers

Het parket meent dat de smokkelaars beroep konden doen op burgers. “We vermoeden dat ze met kennis van zaken de onmisbare hulp verleenden voor de uitvoering van de smokkelactiviteiten. Het zou gaan om het bieden van onderdak en transport aan de vermeende smokkelaars," klinkt het.

De onderzoeksrechter oordeelde echter dat de betrokkenheid van de burgers onvoldoende bewezen was. Zij werden intussen vrijgelaten.

Uiteindelijk zijn zeven mannen effectief aangehouden en in verdenking gesteld van mensensmokkel, als dader of mededader. De raadkamer bevestigde vrijdag opnieuw hun aanhouding. Ze blijven nog minstens een maand onder aanhoudingsmandaat.

Slachtoffers geronseld in Maximiliaanpark

De bende zou verschillende slachtoffers van België naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben en ronselde haar slachtoffers in het Maximiliaanpark. Vandaar zouden de smokkelaars hen naar een parking langs de E411 in Namen brengen en hen vracht- en koelwagens verstoppen.

De smokkelaars zouden daarbij tussen de 500 en 2.500 euro per persoon verdienen en zouden ongeveer een 20-tal personen per dag smokkelen.

Tijdens de interventie troffen de onderzoekers acht personen in illegaal verblijf aan. Het gaat waarschijnlijk om slachtoffers. Zij werden overdragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

'Disproportioneel geweld'

Eerder deze week kloeg het burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen aan dat er geweld werd gebruikt bij de politieoperaties. Dat wordt door het parket weerlegd. "Wij hebben geen klachten binnengekregen en hebben ook intern geen meldingen gekregen van problemen," aldus Van Wymersch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?