Politie binnengevallen bij families die migranten opvangen

De politie heeft zondagochtend huiszoekingen gehouden bij vier families die migranten opvangen (archiefbeeld).
Updated: 08-10-2018 - 16:07

De politie heeft zondagochtend huiszoekingen gehouden bij vier families die migranten opvangen, in Sint-Gillis, Watermaal-Bosvoorde en Luik. Dat meldt het Burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen. Het Brusselse parket bevestigt dat er op verschillende adressen huiszoekingen zijn uitgevoerd, in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een bende mensensmokkelaars, maar geeft voorlopig geen verdere commentaar over het onderzoek.

Het lijkt erop dat de huiszoekingsbevelen werden verkregen op basis van telefoonnummers die de gastgezinnen aan hun gasten zouden hebben gegeven. Dat zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform.

"Toch is het merkwaardig dat, hoewel de telefoonnummers toebehoren aan de gastgezinnen, deze mensen in twee van de vier gevallen met rust werden gelaten en dat alleen hun gasten de vrijheid werd ontnomen. Het lijkt er dus op dat het parket een omweg heeft gevonden om het wetsontwerp van de huisbezoeken toe te passen waardoor vandaag elke Belgische familie die aan hun gasten een sim-kaart bezorgden om in contact te kunnen komen met hun gasten vanaf nu potentieel het doelwit kan worden van een traumatische politieoperatie."

Drie Brusselse adressen

In Sint-Gillis werd volgens het Burgerplatform de deur van de 46-jarige gastvrouw M., geforceerd. Ze werd volgens het platform toegetakeld en op de grond gegooid. De vrouw werd in shock naar het ziekenhuis gebracht, waar ze een dagvaarding ontving zich de komende dagen bij de federale gerechtelijke politie te melden.

Een tweede gastvrouw uit Sint-Gillis werd opgepakt. Ze ving die avond zelf geen migranten op. In Watermaal-Bosvoorde werd ook een inval uitgevoerd bij gastvrouw D., 54 jaar en moeder van twee kinderen. Ze zou die nacht acht migranten hebben opgevangen, die volgens het Burgerplatform zijn opgepakt.

Aanhoudingen

Het Brussels parket bevestigt dat er verschillende huiszoekingen hebben plaatsgevonden in het kader van onderzoek naar mensensmokkel. Verschillende mensen werden van hun vrijheid beroofd. Een onderzoeksrechter zal beslissen hoe lang ze zullen worden aangehouden.

Het Burgerplatform maakt zich zorgen over het geweld dat gebruikt werd bij de politieoperaties en heeft bedenkingen bij de gegrondheid en de proportionaliteit van de acties. "Hoewel de strijd tegen mensensmokkel onmiskenbaar noodzakelijk is, begrijpen we niet dat opvanggezinnen als criminelen worden behandeld omdat ze solidair zijn met een publiek dat zelf slachtoffer is van mensensmokkel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?