Eén van actievoerders tijdens een manifestatie (archiefbeeld).

Journalisten die transitmigranten herbergden beticht van mensensmokkel

JP
© BRUZZ - Belga
04/06/2018

De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel moet zich uitspreken over de zaak van mensensmokkel waarin twaalf mensen vervolgd worden, onder wie twee journalisten die migranten onderdak zouden gegeven hebben. Dat heeft de correctionele rechtbank van Dendermonde maandag beslist.

Het gaat om een dossier rond mensensmokkel waarbij 95 migranten zijn betrokken en twaalf mensen worden aangeklaagd. Onder hen zijn ook twee journalisten: Myriam Berghe, journaliste bij 'Femmes d'Aujourd'hui' en Anouk Van Gestel, hoofdredactrice van het vrouwenmagazine 'Marie Claire'.

In oktober vorig jaar viel de federale politie bij de beklaagden binnen tijdens een huisbezoek. Berghe wordt naar eigen zeggen beschuldigd omdat ze voor migranten geld heeft afgehaald via WesternUnion, zegt ze in het Franstalige tijdschrift Moustique. Van Gestel heeft een keer voor een minderjarige migrant inlichtingen ingewonnen voor de oversteek naar Engeland, maar zelf geen actie ondernomen, zegt haar advocaat Alexis Deswaef.

Tot tien jaar cel

De journalisten zijn niet aangehouden, maar riskeren bij een eventuele veroordeling voor feiten van mensensmokkel tot tien jaar cel. Volgens vluchtelingenorganisaties komt de hulp aan mensen zonder papieren in gevaar bij een veroordeling. Het federaal migratiecentrum Myria heeft zich burgerlijke partij gesteld in de zaak.

Deswaef spreekt van een ‘politiek proces’, en vindt het onbegrijpelijk dat het parket van Dendermonde geen onderscheid heeft gemaakt tussen vrijwilligers en de mensensmokkelaars. “Dit is een heel slecht signaal. Nu de taalwijziging maandagmorgen is toegekend, kan het hopelijk door de correctionele rechtbank van Brussel worden rechtgezet,” zegt hij aan BRUZZ. Solidariteit is immers in België niet strafbaar.

De correctionele rechtbank van Dendermonde deed geen uitspraak en verwees de zaak maandag naar de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Elf van de twaalf beklaagden zijn Franstalig en hun advocaten hadden de verwijzing naar een Franstalige rechtbank gevraagd. Daar zal de zaak opnieuw behandeld worden, vermoedelijk na het gerechtelijke verlof.

'Disproportioneel'

Het Burgerplatform voor de vluchtelingen vindt de beschuldiging buiten proportie. "Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten wat je wel en niet mag doen als je migranten onderdak biedt," zegt Medhi Kassou van het Burgerplatform.

"Maar hier worden de vrouwen beschouwd als leden van een criminele organisatie, dat gaat wel heel ver," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, mensensmokkel, Alexis Deswaef, Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni