De fonteinen op het Flageyplein bij tropische temperaturen in Brussel

| De fonteinen op het Flageyplein bij tropische temperaturen in Brussel.

Zo ga je om met extreme hitte

Amber Vanbeneden, Sofie Beynaerts
© BRUZZ
18/06/2022

Vandaag belooft een heel warme dag te worden, met temperaturen die vlot boven de 30 graden uittorenen. We lijsten enkele adviezen op om het hoofd koel te houden in de stad.

1. Wees voorbereid

De zon schijnt, het wordt binnen al snel warm en dus trekken mensen graag naar buiten. Toch is dat niet het beste idee bij hoge temperaturen.

Bij warmtepieken blijf je best binnen en houd je je ramen en gordijnen gesloten. Verlucht je kamer pas ‘s nachts, wanneer de lucht wat frisser is. Rust daarbij en vermijd sportactiviteiten op het warmste moment van de dag, tussen 12 uur en 16 uur.

Veel water drinken is essentieel: Leefmilieu Brussel raadt twee tot vier glazen per uur aan. Alcohol, koffie en gesuikerde dranken vermijd je best. Deze dranken werken eerder vochtafdrijvend of worden trager door het lichaam opgenomen.

2. Zoek schaduw en water op

Als je je huis verlaat op warme momenten, heb je best enkele essentiële dingen op zak. Voorzie voldoende water, zonnecrème met een hoge factor en een petje of hoed. Kies daarnaast ook voor lichte, katoenen kledij in lichte kleuren.

Zoek koele plekken in Brussel op, in de buurt van vijvers of in de schaduw van bomen in parken. Verfris je regelmatig, maar doe dit niet met ijskoud water. Lauw water is the way to go.

Hydrateren is ook onderweg heel belangrijk. In de stad zijn op verschillende plaatsen drinkfonteintjes, een overzicht vind je hier.

3. Help elkaar

Stad Brussel heeft een hittegolfplan gelanceerd om voornamelijk de kwetsbare groepen in de samenleving bij te staan tijdens de warme dagen. Mensen die sociaal meer geïsoleerd zijn, een verminderde gezondheid hebben of minder mobiel zijn, kunnen zich inschrijven op het nummer 0800 35 550 of mailen naar info@lmdq.be.

Dit hittegolfplan houdt in dat Stad Brussel regelmatig contact houdt met de ingeschreven personen, kruiken en veldflessen verdeelt en speciale teams uitstuurt om het welzijn van de ingeschreven mensen na te gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni