eindejaar 2021

Zohra Benhammou blikt terug op 2021

© BRUZZ
30/12/2021

Tradities zijn er om in ere te houden, zelfs in tijden van corona. En dus leggen we onze BRUZZ-medewerkers een aantal eindejaarsvragen voor. Vandaag: tv-maker Zohra Benhammou.

De favorieten van Zohra

 • FILM: Onlangs zag ik de Belgische première van Prism, een documentairefilm van An Van Dienderen, Rosine Mbakam en Eleonore Yameogo. De drie filmmakers bevragen de technologische vooringenomenheid van film. Een pijnlijk besef dat cinema in al zijn aspecten vertrekt vanuit de blanke huid. Iets waar ikzelf nooit eerder bij had stil gestaan. Een film die moest gemaakt worden, die moet gezien worden en die binnenkort hopelijk ook verschillende scholen kan bereiken.
 • DANS: Birds, de recentste creatie van Seppe Baeyens toont aan dat het ook anders kan. Met Birds trekt de choreograaf samen met enkele professionele dansers, maar ook met niet-professionele dansers uit de buurt van Molenbeek en twee muzikanten de publieke ruimte in. Als toeschouwer word je meegezogen in de dansvoorstelling en opeens maak je deel uit van een prachtige sociale choreografie. De moeite!
 • RADIOPROGRAMMA / PODCAST: Geen kleine man, een podcast van AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters, heeft mijn ogen geopend. Ik was verbaasd toen ik hoorde dat 70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten vrouwen zijn. De podcast gaat dieper in op de vraag waarom vrouwelijke patiënten minder vaak een juiste diagnose krijgen. Ik stond ervan versteld hoe de medische wereld eigenlijk een mannencultuur is. Ook de bonusafleveringen zijn het beluisteren waard!
 • RESTAURANT: Dit jaar ging ik voor de eerste keer eten in Old Boy, een restaurant in Elsene waar je een zesgangenmenu voorgeschoteld krijgt. Je kan kiezen tussen vis, vlees of vegetarisch. Ik hou van een beperkte kaart en van Aziatisch eten. De perfecte combinatie dus!

Zohra blikt terug en vooruit

 • Welke plek heb je het afgelopen jaar ontdekt?
  Cassonade, een sociaal restaurant in de Manchesterstraat! Een project dat is ontstaan na de ramadanperiode. Het is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar zowel de buurtbewoners als de mensen die er werken samenkomen. De eigenaar van het gebouw, Jonas, heeft trouwens grootse plannen met het gebouw. Zeker iets om in het oog te houden!
 • Wie ben je beginnen te volgen op sociale media?
  Ik denk dat ik Robbe Petitjean al langer volg op Instagram, maar ik ben hem wel bewuster beginnen te volgen. Ik vind zijn stories eigenlijk echt fantastisch. Ongefilterd en eerlijk. Soms zo banaal, maar ook grappig en tegelijk ook bloedserieus, althans, dat laat hij uitschijnen. Ze maken alleszins mijn dag. Merci, collega!
 • Wat was de trend van 2021?
  Wat voor mij dé wintertrend van 2021 moet worden of misschien al is, is de balaclava. Ik heb de naam moeten opzoeken, maar je kent het misschien nog van in de kleuterschool. De bivakmuts die je over je hoofd trekt en waar enkel je gezicht nog zichtbaar is. Een fantastische comeback voor volwassenen!

De lijstjes van 2021

De beste film of voorstelling, het moment dat ons kwaad of net blij maakte? De BRUZZ-collega's vulden de traditionele eindejaarslijstjes in en delen ze graag met jou.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni