Zomertest met voetgangerszone in Anderlecht lokt protest uit

Het plan om vanaf de zomer een deel van het Dapperheidsplein in een testfase, dus tijdelijk, om te toveren in een voetgangerszone, valt bij buurtactiecomité ‘Vaillance’ in slechte aarde. “Wat is het nut als er geen rekening wordt gehouden met de parking die onder het plein zal komen te liggen?” Schepen van Openbare Werken Mustapha Akouz (PS) benadrukt 'dat nog niets definitief beslist is'.

Drie jaar geleden werden al plannen gesmeed om bij de heraanleg van het Dapperheidsplein in Anderlecht een ondergrondse parking aan te leggen. In totaal zou er onder het plein plaats gemaakt worden voor zo’n 250 wagens.

Om alles duidelijk in kaart te brengen, bestelde de gemeente vorig jaar een aantal onderzoeken bij studiebureaus. Daaruit bleek dat een voetgangerszone aan het Dapperheidsplein het openbaar vervoer vlotter zou moeten laten circuleren.

‘Wat is het nut van deze test?’
Vandaag keurt de gemeenteraad een testfase goed waarbij een deel van het Dapperheidsplein vanaf augustus tijdelijk zal transformeren in een voetgangerszone voor maximaal zes maanden.

Buurtactiecomité ‘Vaillance’ is lang niet overtuigd van deze testfase. “Wat is het nut van een test waarin geen rekening wordt gehouden met de parking die onder het plein zal komen te liggen? Het is onmogelijk om zo de impact van de ondergrondse parking op het verkeer vast te stellen.”

‘Niets is definitief’
Schepen van Openbare Werken Mustapha Akouz (PS) weerlegt de frustraties van het buurtactiecomité. “In de bestelde studies is wel degelijk rekening gehouden met de invloed van de ondergrondse parking. Bovendien is dit slechts een testfase waarbij niets definitief beslist zal worden zonder de buurtbewoners te raadplegen.”

De uitbater van de parking ligt met ACPOA wel al een tijdje vast. Het gaat om een Duitse multinational die over heel Europa al 1,3 miljoen parkeerplaatsen uitbaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Parking onder Dapperheidsplein: wie betaalt?

samenleving 1394610840

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook