Zorgsector voert actie voor meer personeel en hogere lonen

© PhotoNews
| Zondag 14 juni: manifestatie van medisch en verzorgend personeel in Brussel als protest tegen de besparingen in de zorgsector. Ze keren zich tegen het beleid van federaal minister van gezondheid Maggie De Block.

De christelijke vakbond ACV Puls organiseert donderdag een actiedag in de non-profitsector, die onder meer de ziekenhuizen, rusthuizen, kinderopvang en gehandicaptenzorg omvat. De socialistische bond BBTK spreidt zijn acties over de hele week. Beide vakbonden eisen meer personeel en betere lonen.

In de coronacrisis is de 'witte sector' in het centrum van de aandacht gekomen. De zorgsector draait overuren om de ongeziene gezondheidscrisis aan te pakken, wat meteen ook de onvrede deed heropflakkeren. Het personeel wil dat de vele steunbetuigingen van de voorbije weken uitdraaien op structurele steun voor het zorgpersoneel.

De vakbonden pleiten daarom voor een "pact" over verschillende thema's. Hogere lonen staan op het eisenlijstje, maar er moet volgens de bonden ook meer budget gaan naar de instroom van personeel. "Bijvoorbeeld om mensen uit andere sectoren om te scholen tot zorgpersoneel. Daar verwachten we veel van", zegt ACV-vakbondsman Mark Selleslach.

Een grote betoging was voor de vakbonden "geen optie" in de coronaperiode. Wel zal het zorgpersoneel "creatieve actiemomenten" houden in de zorginstellingen. De acties zullen niet tot hinder voor de patiënten leiden, benadrukt Selleslach. Beelden en interviews van de acties bundelen de vakbonden online op Facebook en in een liveblog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?