Zorgpersoneel betoogt met de rug naar kabinet De Block

HD
© BRUZZ - Belga
14/06/2020

Zondagnamiddag kwamen er volgens de politie ongeveer 300 zorgverleners samen om te betogen voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block naar aanleiding van de jarenlange besparingen in de sector en de manier waarop de coronacrisis werd aangepakt. Ze draaiden symbolisch de rug naar het kabinet van De Block, maar de betoging verliep verder rustig.

Het collectief ‘La Santé en Lutte’ had opgeroepen tot de betoging, net als drie andere gelijktijdige betogingen in Charleroi, Luik en Namen. Het collectief is niet te spreken over de manier waarop de regering de coronacrisis het hoofd heeft geboden en klaagt de jarenlange besparingen in de zorgsector en op de sociale zekerheid aan.

Het zorgpersoneel dat deelnam aan de actie was erg herkenbaar, want de meesten onder hen hadden hun werkkledij aan. Iedereen droeg een mondmasker, maar de sociale afstand viel moeilijk te bewaren. De zorgverleners en sympathisanten lieten via spandoeken met slogans als "De overheid telt het geld, wij tellen de doden" en "Maggie doodt de zorg" duidelijk verstaan dat ze niet akkoord gaan met het huidige zorgbeleid.

Grote betoging op 13 september

"De onderfinanciering van de gezondheidszorg duurt al jaren en dat is tijdens de COVID-19-crisis enkel nog duidelijker geworden. We hebben op sommige momenten moeten kiezen wie wel of niet een masker kon dragen. Niet enkel de zorgverleners, maar ook alle kwetsbare mensen werden in de steek gelaten", zegt Stephen, zelf een jonge zorgverlener.

De betogers zeggen te willen doorgaan tot het einde en stellen zelfs dat ze een klacht zullen indienen tegen het beheer van de crisis door de overheid. En er komt nog een grotere betoging. "De regering heeft de zorgverleners en de bevolking in gevaar gebracht. We roepen iedereen op om 13 september een grote betoging voor de zorg te houden. Die oproep geldt niet enkel voor de zorgverleners, maar ook voor iedereen die zorg heeft gekregen. We hopen met duizenden te zijn", aldus Stephen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , gezondheidszorg , Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni