Koningin Maxima en koning Willem-Alexander van Nederland in 2023

| Koningin Maxima en koning Willem-Alexander van Nederland in 2023.

Zuidstation eerste halte van staatsbezoek Nederlands koningspaar

AB
15/06/2023

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen volgende week een driedaags staatsbezoek aan België. Dat begint dinsdagochtend in het Zuidstation, waar ze aankomen met de koninklijke trein.

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen aan een driedaags staatsbezoek aan België op dinsdagochtend in Brussel. Daarbij zullen ze geen last hebben van files op de Ring: ze reizen per trein en stappen uit in station Brussel-Zuid.

De royals worden ontvangen door minister Hadja Lahbib (Buitenlandse Zaken, MR) en gaan daarna naar het koninklijk paleis voor een ontmoeting met koning Filip en koningin Mathilde. Beide koningen zitten dit jaar toevallig tien jaar op de troon. Later die dag staat er nog een ontmoeting met premier Alexander De Croo op het programma. Vervolgens doen ze nog verschillende andere steden aan.

Manneke Pis in het oranje

Dat het Nederlandse koningspaar met de trein komt is bijzonder, want dat komt niet vaak voor. Toen koningin Beatrix een bezoek bracht aan België in 2006 kwam ze nog met het vliegtuig. Daar was toen veel kritiek op.

Speciaal voor het bezoek werd een oranje pakje ontworpen voor Manneken Pis, meldde de Nederlandse ambassade deze week. De Nederlandse ambassadeur overhandigt het pakje vrijdag aan de Schepen van Cultuur Delphine Houba. Vanaf maandag zal Manneken Pis zijn oranje tenue dragen.

In aanloop naar volgende week heeft koning Willem-Alexander al gezegd dat hij het staatsbezoek niet alleen ziet als een officieel bezoek, maar ook als een ontmoeting tussen goede vrienden. Hij en koning Filip zouden regelmatig contact hebben en ook de jongere leden van de twee familie zouden een goede band hebben. Toen het Belgisch vorstenpaar een bezoek aan Nederland bracht in 2016, werd ook geopteerd voor de trein.

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde tijdens een galadiner met de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens het driedaags staatsbezoek aan Nederland in november 2016

| Koning Filip en koningin Mathilde tijdens een galadiner met koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens het driedaags staatsbezoek aan Nederland in november 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , koning , Koning Filip , staatsbezoek , België-Nederland , Nederland , maxima , willem-alexander , Koningin Mathilde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni