Zwangere Guy verkozen tot 'Brusseleir van 't joêr 2019'

KVDP, LG, PJS
© BRUZZ
04/11/2019

De Brusselse hiphopartiest Zwangere Guy is vandaag - op de eerste dag van de 'weik van 't Brussels' - door Be.brusseleir verkozen tot 'Brusseleir van 't joêr 2019'. José Géal van poppentheater Toone mag zich voortaan 'Brusseleir vè et leive' noemen.

In Het Goudblommeke in Papier gaat de 'Weik van 't Brussels' vandaag officieel van start. Het gaat om een initiatief van Be.brusseleir om het Brusselse dialect te promoten. De "verkeezing van de Brusseleir van 't joêr" hoort daar ook bij.

Dit jaar is de eer aan Gorik Van Oudheusden, beter bekend als Zwangere Guy. De organisatie looft de Brusselse rapper met de volgende woorden, uiteraard in het Brussels dialect. "De neuven Brusseleir van ’t Joêr es ne ket van 31 joêr. As em zingt uude good dat em van Brussel es, en ei melanzjeit uuk geire tefrente toêle as em zingt. De joenkaaid es er allessins zot van."

De Brusselse rapper bracht zijn eerste soloalbum, Wie is Guy?, eerder dit jaar uit en kondigde nog maar net de komst van een nieuwe plaat aan. Die krijgt als titel Brutaal en is beschikbaar vanaf 6 december. Donderdag volgt er al een eerste voorsmaakje in de vorm van een nieuw nummer.

Poppentheater Toone

José Géal mag zichzelf vanaf nu "Brusseleir vè et leive" noemen. Géal stond sinds de jaren zestig tijdlang aan het hoofd van het Koninklijk Poppentheater Toone. Onder meer dankzij zijn inspanningen werd het voortbestaan van het poppentheater verzekerd, toen het theater van de Marollen naar de buurt rond de Grote Markt verhuisde.

Géal ging naar school in Koekelberg en trad nog op in de KVS. Hij is voorzitter van Académie pour la Défense et l'Illustration du Parler Bruxellois, de Franstalige tegenhanger van Be.brusseleir. "Mo da nemt ni weg dat onze José zoewel plat Vloms-Brussels as Frans-Brussels klapt, en de twie dui-ien", aldus Be.brusseleir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws , Muziek , Weik van 't Brussels , Be.brusseleir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni