Ateliers Mommen

Ateliers Mommen in Sint-Joost wordt 150 jaar: bruisend festival in kunstenaarsdorp

Andy Furniere
25/05/2024

Ateliers Mommen in Sint-Joost-ten-Node, de oudste nog actieve Brusselse kunstenaarscité, viert dit weekend zijn 150ste verjaardag met een driedaags programma vol tentoonstellingen, performances, installaties, concerten en workshops. De inwonende artiesten gooien de deuren van hun atelier annex woonplaats wijd open. Het bruisende verjaardagsfestival moet ook aantonen hoe belangrijk dergelijke utopische plekken zijn in tijden van stijgende vastgoeddruk.

In 1874 gaf de Limburgse meubelmaker en mecenas Félix Mommen de opdracht om de Mommen-vestigingen aan te leggen in de Liefdadigheidsstraat. Voordat ze een thuis werden voor opeenvolgende generaties van kunstenaars herbergden de gebouwen een fabriek, een winkel met kunstmaterialen, ateliers en een herenhuis waar Mommen mensen uitnodigde om tentoon te stellen in zijn Salon.

In die Salon ontdek je tijdens de verjaardagsviering de groepstentoonstelling Habité·e·x·s, opgebouwd uit werk van verschillende huidige bewoners. In lijn met de filosofie van het kunstenaarsdorp vloeien artistieke creatie en dagelijks leven er harmonieus in elkaar over. Op het bed in de hoek prijken fantasierijke tekeningen, op de muur een schildering van een barokke trap en op de strijkplank een hemd met een tekst op de rug. Een ‘interactieve spiegel’ biedt je een andere kijk op jezelf en je kunt zomaar binnenstappen in een minischilderatelier.

Ateliers Mommen.jpg

Ateliers Mommen

Onder meer in deze Salon vinden ook performances, installaties en concerten plaats. Bijvoorbeeld Mommen Kunst House van Denitsa Ilcheva, een parodie op het concept van reality-tv-shows. De show geeft een grotesk beeld van de gemeenschap van artiesten door de focus op excentrieke en soms exhibitionistische aspecten van hun dagelijks leven. De voorstelling Salaces palaces van Victor Abraham Lacô is een zogenaamde geluidspeepshow die via de poëzie van een opnieuw uitgevonden slaapkamerruimte zowel homoromantiek als homofobie verzinnebeeldt.

Ervaren bewoner Pierre Coppens zal tijdens een rondleiding de geschiedenis van het kunstenaarsdorp uit de doeken doen, met aandacht voor de uitdagingen die dergelijke utopische initiatieven bedreigen, zoals vastgoedspeculatie en onderfinanciering. Maar je kan als bezoeker ook verschillende ateliers op eigen houtje betreden.

Ateliers Mommen.jpg

Ateliers Mommen

Breng zeker een bezoek aan modeontwerpster Julie Menuge, die haar multiculturele creaties onlangs overbracht van haar voormalige boetiek in de Marollen. Een andere aanrader is het spiegelpaleis bewoond door Damien Petitot, opgebouwd uit oude beeldschermen. En neem eveneens een kijkje bij Carlo Roffare in zijn atelier vol schilderijen, tekeningen en gravures. Op zaterdag zet Roffare ook tattoos.

Ook buiten in de tuin zullen allerhande activiteiten plaatsvinden, waaronder de inauguratie van een kunstzinnige sauna, opgebouwd onder leiding van Marilou Guyon. De Liefdadigheidsstraat is afgesloten voor alle verkeer en wordt een creatieve speeltuin, met kraampjes en tafels met streetfood.

Op 24, 25 en 26 mei opent het kunstenaarscomplex Ateliers Mommen zijn deuren om het 150-jarige bestaan van de site en de twintigste verjaardag als vzw te vieren, alle info op ateliersmommen.collectifs.net

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Cultuurnieuws , Ateliers Mommen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni