Brussels Jazz Weekend klaar voor slotavond: ‘Straatconcerten zorgen voor festivalsfeertje'

© BRUZZ
26/05/2024

Drie dagen lang klinkt jazz in al zijn facetten door de Brusselse straten. Het Brussels Jazz Weekend groeide de voorbije jaren uit tot een vaste waarde, maar blijft zichzelf tegelijk heruitvinden. Organisator Gert Claes: ‘Via de nieuwe buskerpodia op straat bieden we een waaier aan genres aan waardoor mensen jazz kunnen leren kennen.’

Onder een grijs wolkendek opende de Banda Bruselas zondagmiddag de laatste dag van het Brussels Jazz Weekend met een reeks energieke salsabeats. Meer dan 200 Brusselaars waanden zich ruim anderhalf uur lang in het zwoele Havana en lieten hun heupenwerk de vrije loop. Her en der vonden zelfs enkele loopfanaten - die net de 20 kilometer door Brussel achter de kiezen hadden - nog de energie om mee te dansen.

7643bad1-gertclaes.jpg

Organisator Gert Claes: "We mikken dit jaar opnieuw op 200.000 bezoekers."

Een veelbelovend begin voor wat nog een spetterende namiddag en avond vol jazz moet worden. “Het festival is tot nu toe al fantastisch geweest”, zegt organisator Gert Claes. “Vrijdag stak het weer tegen, maar toch waren de pleinen erg goed gevuld. Dat betekent dat mensen ons nu echt kennen en zeer bewust naar het festival komen waardoor het weer geen spelbreker meer is.”

Het Brussels Jazz Weekend bestaat intussen al sinds 2017 en zelfs nog een stuk langer onder de naam “Brussels Jazz Marathon” waarvan de eerste editie in 1996 plaatsvond. Intussen treden op het festival maar liefst 128 groepen op verdeeld over 32 indoorlocaties en zeven buitenpodia. Dit jaar wordt opnieuw gemikt op 200.000 bezoekers. “Dat is bovendien zonder voorbijgangers”, aldus Claes. “Wij meten dat aan de hand van simkaarten die minimum 60 minuten aanwezig zijn.”

Improvisatie

Toch is het evenement niet bang af te wijken van zijn eerdere succesformule en telkens nieuwe dingen te proberen. Zo vinden dit jaar voor het eerst samenwerkingen plaats met de grote Brusselse cultuurtempels als de AB, Botanique, Bozar en Flagey die telkens een dag het programma van één van de podia mochten invullen. Een andere nieuwigheid is de invoering van vier zogenaamde ‘buskerstages’ waar muziek op straat wordt gespeeld en waar genres die iets verder afstaan van de klassieke jazz een plek krijgen.

Lees verder onder de foto's.

“Die stages werken echt bijzonder goed. Er ontwikkelt zich een soort van festivalsfeertje en er staan steevast honderden toeschouwers”, aldus Claes. “Met deze nieuwigheden zorgen we voor een gevarieerde programmatie en een evenwicht tussen pure jazz en andere stijlen als hip hop, funk en salsa. Veel van de artiesten op het programma laten zich ook niet makkelijk in slechts één hokje stoppen.”

Claes zegt via die andere genres mensen ook met jazz in aanraking te willen brengen en tegelijk het sterotiep van “intellectuele muziek” dat aan aan het genre kleeft, uit de wereld te willen helpen. “Voor ons is jazz alles waar improvisatie – van melodieën tot ritme en klank – een rol speelt. Het is een prachtige stijl die zichzelf constant heruitvindt en waar artiesten veel vrijheid krijgen om te experimenteren."

Tip

Volgens Claes is Brussel ook een echte jazzstad. “Dit is één grote smeltkroes van culturen en dat is in jazz niet anders. Bovendien heeft Brussel ook tal van fantastische plekken als de Sounds Jazz Club, Music Village en de Archiduc en leven hier tal van jonge muzikanten die hun eigen unieke benadering op het genre hebben.”

Zondag zijn er nog 14 concerten op de grote podia aan de Grote Markt, het Beursplein en het Sint-Katelijneplein te beleven, een tiental in verschillende cafés als de Walvis, Roskam of Billie en tot slot nog een zevental aan de verschillende buskerstages. “Op het Beursplein opent straks de Brusselse Amrita Khan”, tipt Claes nog. “Daar probeer ik zelf sowieso een paar nootjes van mee te pikken!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , brussels jazz weekend , jazz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni