Tom Zonderman

Couleur Café-tips (2): Tom Zonderman over Nubya Garcia, Martha Da'ro en Odumodublvck

25/06/2024

Het beloven drie dagen dolle pret te worden op Couleur Café 2024! Zes podia staan bomvol bands en dj's van over de hele wereld. De muzikale avonturier in uzelve zet zich allicht al schrap om met een uitgekiende route van de ene act naar de andere te hoppen. Maar wie mag je tijdens deze drie dagen écht niét missen? Welke artiesten laten het haar op je hoofd nog harder schroeien dan de zon? En wie laat je stappenteller exploderen met een vette set? Onze muziekcoryfeeën verklappen het je nu al. Vandaag: BRUZZ-redacteur Tom Zonderman.

  • Nubya Garcia, zaterdag 16.30, Green Stage

De Londense jazzscene zit net als haar Brusselse equivalent in een creatieve high, onder meer dankzij de tenorsaxofoniste Nubya Garcia. Garcia maakte de voorbije jaren indruk met haar bezwerende, zwoele melange waarin je zowel toefjes jazz als soul, dub en afrobeats ontwaart, en de Caraïbische roots van haar ouders. Ze maakt deel uit van de bands Ezra Collective en Maisha, en werkte al samen met onder anderen Makaya McCraven, Kamaal Williams en Soweto Kinch. Met het project Tomorrow’s Warriors streeft ze naar meer diversiteit in de jazz en ondersteunt ze jonge jazzmuzikanten. Na vier jaar brengt Garcia eindelijk ook nieuw werk uit. Haar album Odyssey, waarop ze samenwerkt met Georgia Anne Muldrow en Esperanza Spalding, is voorzien voor september.

  • Martha Da’ro, zaterdag 18.00, The Fox

“Ik heb er nood aan om Brussel een beetje te missen,” vertelde Martha Da Rosa Canga Antonio alias Martha Da’ro ons het voorbije najaar naar aanleiding van haar eerste album, Philophobia. “Om een plek te koesteren, moet je er ook af en toe eens een tijdje weggaan, en dan terugkeren.” Laat ons hopen dat ze hier nog een poos blijft hangen, want Brussel drijft op eigenzinnige, multigetalenteerde artiesten zoals zij. Dat bewijst de zangeres, die als actrice doorbrak in de film Black en het afgelopen najaar te zien was aan de zijde van de Franse superster Omar Sy in de Netflix-hit Lupin, met een uitdagende mix van soul, elektronica, droompop en ambient waarin ze zowel haar liefde belijdt voor Frank Ocean als subtiel verwijst naar haar Angolese roots.

  • Odumodublvck, zaterdag 0.15, Green Stage

De artiestennaam van Tochukwu Gbubemi Ojogwu lijkt alsof hij verstoken van inspiratie in het wildeweg op zijn toetsenbord ramde, een azerty in plaats van een querty op de koop toe. Maar Odumodublvck (spreek uit als “odoemodoe black”) blijkt een verwijzing naar de Igbo, een bevolkingsgroep in het zuiden van Nigeria, waar hij opgroeide. De zanger maakt het soort muziek waar Couleur Café tuk op is: een zinderende hybride van trap, rap en afrobeats. Een van zijn grootste hits scoorde Odumodublvck met ‘Declan Rice’, een ode aan de Britse middenvelder die voor hem symbool staat voor veerkracht, betrouwbaarheid en vastberadenheid. Op Eziokwu, zijn recentste album, werkte Odumodublvck onder meer samen met de afrobeatsster Fireboy DML en de Ghanees-Amerikaanse artieste Amaarae.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni