Belga

| Charlotte Adigéry en Bolis Pupul, eerder dit jaar tijdens de uitreiking van de Mia's-muziekprijzen.

Couleur Café-tips (6): Tom Peeters over Charlotte Adigéry, STIKSTOF en Niveau4

© BRUZZ
28/06/2024

Het beloven drie dagen dolle pret te worden op Couleur Café 2024! Zes podia staan bomvol bands en DJ's van over de hele wereld. De muzikale avonturier in uzelve zet zich allicht al schrap om met een uitgekiende route van de ene act naar de andere te hoppen. Maar wie mag je tijdens de komende drie dagen écht niét missen? Welke artiesten laten het haar op je hoofd nog harder schroeien dan de zon? En wie laat je stappenteller exploderen met een vette set? Onze muziekcoryfeeën verklappen het je nu al. Vandaag: muziekjournalist Tom Peeters!

  • Charlotte Adigéry & Bolis Pupul (zondag 18.45, Red Stage)

Stephen en David Dewaele koppelden Charlotte Adigéry aan Boris Zeebroek alias Bolis Pupul in hun Deewee-studio nadat ze in 2016 een fictieve band gevormd hadden voor de film Belgica, waarvoor de Soulwax-broers de soundtrack produceerden. De rest is geschiedenis. Al was het nog wel wachten tot debuutalbum Topical Dancer gelanceerd werd. Wij zagen hen die plaat van het jaar, die zowel geschikt was voor de heupen als voor het hoofd, lanceren in het Gentse café ’t Kanon. Intussen brachten ze hun even diepzinnige als gekscherende elektrotracks zowat overal ter wereld, tot bij onze tegenvoeters toe, maar — duizend bommen en granaten — niet op Couleur Café. Maar waar kan een mixed portie Belgisch surrealisme, dat danst waar het pijn doet van het lachen, beter gloriëren dan in de stad waar zonet een expo over de kunststroming records brak?

  • STIKSTOF (zondag 20.30, Red Stage)

Straks verlegt de focus zich opnieuw naar de solocarrières van mc’s Jazz Brak en Zwangere Guy, die met Autofocus en Putain respectievelijk een tweede studioalbum en een eerste fictieserie klaarstomen. Maar deze zomer staat moederschip STIKSTOF eerst nog drie keer in vol ornaat op de Belgische festivalpodia. Te beginnen met Couleur Café, waar hun set in 2015, toen nog op de terreinen van Tour & Taxis, zowat de doorbraak inluidde. Niet iedereen geloven die toetert dat ie er toen al bij was, maar gewoon mee komen brullen en viben met het rapcollectief dat de voorbije tien jaar een generatie jonge Brusselaars verleidde met niets ontziende Nederlandstalige rhymes over hun teer beminde, soms zwaar gehavende stad. Al ambeterend verenigden ze, en al schurend beschermen ze hun almaar vertakkende familie. Boven alles.

  • Niveau4 (zondag 21.45, Green Stage)

Aangevuurd door de enthousiaste Antwerpse ceremoniemeester Miss Angel, strakke choreografieën van een handvol dansers, future beats van DJ Ekany en besmettelijke grooves uit de entourage van de Nederlands-Congolese slotact, kreeg Niveau4 een ferme upgrade. De eerste vijf edities van het talentenplatform van Couleur Café gaf vooral onbekend hoofdstedelijk talent een duwtje in de rug. Nu is het vizier breder afgesteld en hebben artiesten de ruimte om enkele tracks na elkaar te brengen. Zo zal Mavee niet alleen zoete R&B-serveren, maar eveneens doen dansen. Yung Mavu, Tawsen en Geeeko, de enige Franstalige in het gezelschap, zorgen dat tijdens hun blokje de vaart er niet uitgaat. Blijf zeker voor de apotheose, waarin iedereen op het podium verzamelt en mee dartelt op de aanstekelijke afroklanken van Hulk van JMF’s ‘Posa na bina’.

Couleur Café 2024

Op 28, 29 en 30 juni nam Couleur Café zijn intrek in het Ossegempark. BRUZZ was er bij met interviews, sfeerverslagen en foto's van op de festivalweide. Herbeleef het festival hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Ice , Muziek , Couleur Café 2024 , couleur café 2024 , STIKSTOF , Niveau 4 , charlotte adigéry , Tom Peeters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni