Kunstenfestival in teken van verbinding: 'Antidotum waar publiek nood aan heeft'

© Belga
25/03/2024

De 29ste editie van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel staat volledig in teken van 'verbinding'. Het jaarlijkse internationale podiumkunstenfestival wil meer dan ooit inzetten op het aanreiken van internationale perspectieven binnen een stad waar 128 nationaliteiten hun thuis kennen. "In de wereld vandaag is deze verbinding een antigif waar het publiek nood aan heeft", aldus Dries Douibi, artistiek directeur van het Kunstenfestivaldesarts.

"Meer dan ooit is er nood aan verbinding in de stad. We moeten kunstenaars horen uit de hele wereld die nieuwe ideeën en nieuwe vormen van kunst binnenbrengen", aldus Douibi tijdens de voorstelling van het programma voor Kunstenfestivaldesarts 2024.

Dat doet de organisatie onder meer middels de gloednieuwe creatie 'Respublika' van Lukasz Twarkowski. "Hij presenteert een soort van zes uur durende 'happening', waarbij hij zich heeft laten inspireren door de 19e eeuwse anarchistische gemeenschappen in combinatie met de ravecultuur uit de jaren negentig", stelt Douibi. Samen met de acteurs zoekt Twarkowski naar de hedendaagse betekenis van 'utopie' en 'verbinding'.

"We zijn een creatiefestival met 27 wereldpremières. Elk van deze internationale artiesten laat zich inspireren door de wereldwijde actualiteit. "Zo zijn er dit jaar ook verschillende kunstenaars die in België verblijven om er een kunstenproject tot een goed einde te brengen. Bijvoorbeeld Lia Rodrigues", aldus Douibi. "Rodrigues zal voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival samenwerken met Zinneke Parade, de tweejaarlijkse Brusselse folklorestoet."

Ook de 'usual suspects', zoals bijvoorbeeld een Anne Teresa De Keersmaeker, zijn van de partij. Daarenboven zal ook de uit Lubumbashi afkomstige fotograaf Sammy Baloji een kunstenproject in goede banen leiden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni