Ondergrondse tunnelrave sluit Listen Festival 2024 af: 'Dit kan enkel in Brussel!'

Renée Vervaet
© BRUZZ
31/03/2024

Ondergrondse technobeats tussen de roetzwarte tunnelmuren, een nerveuze stroboscoop en zwetende lichamen. Bijna drieduizend mensen spoelden hun paasbrunch door met een urenlange rave in het tunnelcomplex onder Louiza. Knaldrang voelde zelden zo rauw.

Voor een rauwe, maar filmische feestervaring moest je zondag op "Listen presents the Tunnels" zijn. De muren zien zwart van de uitlaatgassen en de kans bestaat dat een druppel vocht van het plafond van de tunnel op je hoofd neersijpelt. Er is ook geen stromend water, dus dan maar Dixie-toiletten. Wie in een tunnel wil raven, moet wat kunnen improviseren. Het brengt alleen maar bij tot het festivalgevoel.

“Dit is once in a lifetime, hier moest ik gewoon bij zijn,” vertelt de jonge ravester Lotte met fonkelende ogen. Dat moeten ook de andere 2700 aanwezigen gedacht hebben. Op de affiche staan een aantal van de meest gevraagde dj’s van het moment: VTSS, Hector Oaks, C.J. Bolland B2B Nosedrip, Paul Seul, Burenhinder, Crystalmess, Emily Jeanne, EMILIJA...

90ffcc16-whatsappimage2024-03-31at200525.jpeg

De organisatoren van het jaarlijkse Listen Festival hebben een neus voor unieke feestlocaties. Zo palmden ze de grote hal van het Centraal station dit jaar voor de tweede keer in. Voor de afsluiter van de zesdaagse hoogmis van de Brusselse partyscene konden de organisatoren het tunnelcomplex onder Louiza bemachtigen.

Logistiek huzarenstukje

Een belangrijke verkeersader afsnijden voor een rave, dat krijgt niet iedereen voor mekaar. Een logistiek huzarenstukje waar enkel ervaren organisatoren zoals Lucas Vandervelde zich aan durven wagen: “Het is een heel grote operatie geweest, in samenspraak met de stad Brussel, het Gewest, de politie en de brandweer. Met de opbouw zijn we twaalf uren bezig geweest. En om middernacht, na het feest, moet alles weer volledig vrij zijn tegen de ochtendspits maandag.”

“Waarom doen we dit eigenlijk,” mijmert Fran, een Brusselse dertiger, “waarom zou je een hele tunnel ombouwen tot discotheek, wanneer de stad al heel wat clubs telt?” Toch is ze heel blij om erbij te zijn. “Vooral dat het overdag is, vind ik geweldig.”

Geen operazaal

De avond is nog niet aangebroken, en nog niet iedereen gaat los op de muziek. “Dat komt omdat de muziek te zacht staat. Die komt hier niet helemaal tot z’n recht,” merkt iemand op. “Het geeft meer het gevoel van een festival overdag, dan van een rave. De akoestiek is niet geweldig, maar het concept is heel cool.”

Niet iedereen is zo kritisch. “Natuurlijk is de akoestiek niet top, het is een tunnel, geen operazaal,” vinden Kim en Glen. “Inderdaad, het doet hier wat denken aan Vorst Nationaal”, grapt hun vriend Kyle.

“Het is een hele verdienste dat ze dit hebben kunnen klaarspelen, ” besluiten de vrienden. Voor de organisatie alleen maar lof. Ook de autoriteiten krijgen een pluim op de feesthoed. “Dit is echt uniek. Ik ken geen enkele andere stad waar dit mogelijk zou zijn.”

e10de7d2-whatsappimage2024-03-31at2005251.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni