Ticketverkoop voor bezoek aan Koninklijke Serres begint chaotisch

TP
© BRUZZ - Belga
11/04/2024
Updated: 11/04/2024 19.20u

Van 26 april tot en met 20 mei is het opnieuw mogelijk om de Koninklijke Serres van Laken te bezichtigen. Die tickets zijn vanaf deze donderdag te koop, maar door een overbelaste server loopt dat al een hele dag moeilijk.

De Koninklijke Serres van Laken worden al honderd jaar telkens voor een periode van ongeveer drie weken opengesteld voor het publiek. Dat is dit jaar niet anders, al loopt het wat chaotisch.

Een tijdsslot reserveren doe je via www.koninklijke-serres-royales.be, maar dat lukte de hele dag niet. "De server is overbelast", stond er te lezen, dit vanwege de grote interesse. Sinds 16.20 uur zijn er soms wel slots te reserveren, maar het blijft moeilijk.

Ter plaatse zijn geen tickets te koop of reservaties mogelijk.

Meer bezoekers

Net vanwege dat grote succes werden er dit jaar extra tijdslots toegevoegd. De organisatie laat dit jaar in totaal ongeveer 148.000 personen toe, dat zijn er bijna 40.000 meer dan vorig jaar.

Bezoekers kunnen kiezen voor een lang parcours (3 km) dat start met een wandeling doorheen de tuinen, of voor een kort parcours (2 km).

Op dinsdag 14 mei is er een aangepast traject met begeleiding voor personen met een beperkte mobiliteit.

Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden zijn er telkens nocturnes. Op maandagen zijn de Koninklijke Serres gesloten, behalve op Pinkstermaandag, 20 mei.

Tijdens de nocturnes kunnen bezoekers enkel het korte parcours afleggen.

20240411-medinillafotokoninklijkpaleis.png

Koninklijk Paleis

| Medinilla's (tropische plant uit de Filippijnen) sieren de Chinese vazen.

Spannende job

Johan Lauwers, de verantwoordelijke voor de serres, helpt al 36 jaar mee om de planten te onderhouden. “Ieder jaar gebeurt er wel iets waardoor het plots nog een hele klus is om de planten op tijd klaar te krijgen. Zo speelden dit jaar de vele insecten en het slechte weer ons parten. Dat gegeven houdt mijn job natuurlijk ook wel interessant.”

Lauwers kiest met gemak enkele planten die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. “De Medinilla Magnifica is de favoriet van het koningshuis. De boom van die bloem stond vroeger op de briefjes van 5.000 Belgische frank. Maar, mijn favorieten zijn nog steeds de azalea’s, vaak ook de lievelingsbloem van de bezoekers.”

Glazen kroon van 25 meter hoog

Een van de serres - de Wintertuin - wordt binnenkort overigens gerestaureerd. De Regie der Gebouwen is momenteel op zoek naar een onderneming om de klus te klaren. Bedoeling is dat de werken zouden starten in 2025 en eind 2026 kunnen worden afgerond. De serre in kwestie - die wordt gebruikt voor koninklijke recepties - wordt overkoepeld door een glazen kroon van ongeveer 25 meter hoog en met een diameter van 57 meter.

Het metalen skelet omvat 36 zichtbare bogen die rusten op een Dorische zuilenrij. Het restauratieproject heeft niet enkel betrekking op de restauratie van het centrale gedeelte, maar ook op de twee bijgebouwen en de omgeving. Speciale aandacht gaat tijdens de werken naar de bescherming van de aanwezige planten in de serres. Door de renovatie zal de Wintertuin-serre vanaf 2025 tijdelijk niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Events & Festivals , Koninklijke Serres van Laken , ticketverkoop , Jan Lauwers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni