Met zijn nieuwe project Magisch Realisme: Natuurlijke wan/orde verbeeld knoopt Wiels aan bij eerdere grote internationale tentoonstellingen zoals Het afwezige museum (2017) en Risquons-Tout (2020), over de tendensen in de hedendaagse kunst.

La Pensée Férale (c)Daniel Steegmann Mangrané
Het magisch realisme staat centraal in de nieuwe groepstentoonstelling van Wiels
Is kunst niet per definitie magisch? Met haar vermogen om in één blik te vatten wat is en wat zou kunnen zijn. Zelfs in haar meest realistische vorm houdt kunst de werkelijkheid op afstand, alsof ze ons uitnodigt er argwanend tegenover te staan.
De tentoonstelling Magisch Realisme, die zich uitstrekt over het hele gebouw én kunstcentrum Argos, wordt aangevuld met workshops, lezingen, wandelingen en performances. De dertig uitgenodigde kunstenaars werpen een nieuw licht op de natuur die ons omringt en waarvan we afhankelijk zijn, door onze relatie tot de planeet door elkaar te schudden en te herzien.
Onze arme biosfeer, uitgeput door exploitatie, onteigening en schuld, heeft de blik van kunstenaars nodig. Door middel van schilderkunst, bewegend beeld, geluid en installaties verkennen zij verschillende manieren – elkaar aanvullend of juist tegenstrijdig – om verbindingen te leggen met ecosystemen en de mythes van het 'natuurlijke' milieu te onderzoeken. Daarbij zoeken ze hun toevlucht in dromen of juist in de materie en het ruwe leven zelf.
Magisch Realisme neemt onze planeet onder de loep en analyseert de esthetische gevolgen van onze relatie met natuurlijke werelden die hun breekpunt hebben bereikt, maar ook de sociale, economische en wetenschappelijke implicaties van het ter discussie stellen daarvan.
Lees meer over: Expo , Wiels , art contemporain , exposition collective , hedendaagse kunst , groepstentoonstelling