| Het gebouw van het Joods Museum in de Minimenstraat.

'Passage' in Joods Museum is laatste expositie voor sluiting door renovatiewerken tot 2028

© Belga
14/03/2024

Vanaf vrijdag tot en met 1 september opent de tentoonstelling Passage. Textiles & rituals in het Joods Museum in Brussel. De expo werpt een blik op de toekomstige metamorfose van het museum, dat na de tentoonstelling tot 2028 de deuren zal sluiten voor grondige renovatiewerken.

Volgens de directie van het museum is de tentoonstelling Passage. Textiles & rituals een reflectie over het concept 'transformatie'. "De tentoonstelling onderzoekt de manier waarop het spirituele zich vermengt met het seculiere leven, hoe rituelen zich verhouden tot het alledaagse en hoe het intieme in relatie staat tot het collectieve", klinkt het.

De tentoonstelling bestaat uit drie delen. Het eerste deel werpt een blik op het leven van de New Yorkse muzikant en kunstenaar Charlemagne Palestine, wiens installatie de overgang naar volwassenheid in de Joodse traditie herinterpreteert.

In een tweede deel wordt een dialoog op gang gebracht waarbij stukken textiel de leidraad vormen. Zo worden de collecties van het Joods Museum en het Centre de la Culture Judéo-Marocaine gecombineerd met werken van vier hedendaagse kunstenaars, onder wie de Amerikaanse multidisciplinaire artiest Jennifer Bornstein, de schilder Richard Moszkowicz en textielkunstenaars Elise Peroi en Arlette Vermeiren.

Symbolisch

Door middel van performances onderzoekt het laatste deel van de tentoonstelling de hedendaagse heropleving van het geloof en de rituelen. Kunstenaars Hilal Aydogdu, David Bernstein en Barbara Salomé Felgenhauer zullen de museumruimte omvormen tot een "intiem en zintuiglijk laboratorium".

"Deze tentoonstelling vormt niet alleen het hoogtepunt van een tentoonstellingsprogramma dat al meer dan twintig jaar in dit gebouw loopt, het is ook symbolisch voor de toekomst van het Joods Museum", belooft de instelling. Het gebouw van het Joods Museum in de Brusselse Minimenstraat voldoet niet langer aan de vereisten van een modern museum. De renovatiewerken starten op 2 september 2024 en lopen tot en met december 2027.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni