Jouw vraag

BIG CITY. Hoe Brussels was Audrey Hepburn?

Luana Difficile
© BRUZZ
09/05/2024

Dit jaar zou Audrey Hepburn 95 geworden zijn. Ze was een van de beroemdste filmsterren uit de jaren 1950 en 1960. Met rollen in Breakfast at Tiffany's, My Fair Lady en Roman Holiday is ze niet weg te denken uit enkele klassiekers uit de tijd van het oude Hollywood. Hepburn was ook een mode-­icoon, en haar roots, die lagen in Brussel.

Toen Hepburn in 1959 op perstournee was in de lage landen begon haar interview op de toenmalige BRT met de vraag: “Wat is uw link met Brussel?” Waarop ze met trots antwoordde: “Hier ben ik geboren.” We kennen haar als Audrey Hepburn, maar haar volledige naam was Audrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston. Adriaantje, zoals haar ouders haar noemden, werd geboren op 4 mei 1929.

"Hoe Brussels is Audrey Hepburn?"

Marie uit Vorst

Haar ouderlijke huis stond in de Keienveldstraat 48 in Elsene. Het gezin kwam er terecht door de carrière van Audreys vader in het bankwezen. Hij kreeg een postje in Brussel, waardoor het gezin hier een paar jaar verbleef, tot Audrey zes was. Ze woonden op een boogscheut van het Stefaniaplein, verhuisden een paar keer binnen Brussel en eindigden hun tijd in ons land in Linkebeek.

Audrey was nog een kleuter toen ze uit Brussel vertrokken. Veel weten we niet van haar kindertijd in onze stad. Ze vertelde weleens dat ze graag Belgische chocolade at en met haar moeder naar balletoptredens ging kijken. Daar werd ongetwijfeld een zaadje geplant.

Eerste rolletje

Haar ouders gingen uiteindelijk uit elkaar en volgden een verschillend pad. Haar moeder ging weer in Nederland wonen en haar vader in Groot-Brittannië. Daar in Londen begon Audrey balletlessen te volgen, om haar droom om danseres te worden werkelijkheid te laten worden. Maar het werd een ander verhaal. Een regisseur merkte haar op en gaf haar een eerste rolletje. De audities volgden elkaar op en haar rollen werden steeds groter.

Hepburn groeide uit tot een van de grootste Hollywoodsterren. De films waarin ze speelde zijn klassiekers geworden, haar stijl evenzeer. Zoveel jaar later wordt ze nog steeds gezien als het toonbeeld van elegantie.

(Lees verder onder de foto)

20240508 1889 BIG CITY Audrey Hepburn

Photonews

| Audrey Hepburn landt in 1958 in Brussel met een Sabena-vliegtuig.

Terugkeren naar Brussel om er weer te wonen, deed ze niet, maar af en toe kwam ze wel naar de hoofdstad voor promotie van een van haar films. Zo vertelde ze in 1959 tijdens het televisie-interview met trots én in feilloos Nederlands dat haar roots hier lagen en dat haar genegenheid voor de stad nog steeds groot was.

Een altaar voor Audrey

Hepburn blijft aanwezig in Brussel: het parkje achter het vroegere Solvay-gebouw in Elsene kreeg haar naam en tussen de tulpen staat er ook een borstbeeld van haar, inclusief iconisch kapsel.

In haar geboortehuis woonde een tijdje een koppel dat enorm trots was op hun voorgangster. Ze hadden een klein altaartje gemaakt in de gang. Intussen zijn ook zij uit het huis vertrokken, maar een foto van Audrey Hepburn groet je nog steeds bij het binnenkomen.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Film , Big City , Audrey Hepburn , Keienveldstraat , Breakfast at Tiffany's , Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni