Review
Score: 3 op 5

The sweet east: satirische roadmovie

Niels Ruëll
12/03/2024

Schets je een Amerika dat te zot is voor woorden nog het best met een film die te zot is voor woorden? The sweet east van Sean Price Williams doet denken van wel.

Sean Price Williams is een eigenzinnige maar uitstekende cameraman. Stream Good time, de nerveuze Robert Pattinson-thriller van de broers Josh & Benny Safdie, als u dat niet gelooft. Of hij ook een goeie regisseur is, valt na zijn regiedebuut The sweet east, nog niet uit te maken. De satirische DIY-roadmovie met een flinke snuif Alice in Wonderland rammelt langs alle kanten, zet je voortdurend op het verkeerde been, versnelt of vertraagt onverwacht en kan zowel met een musical-moment verrassen als met een horrortafereel.

The sweet east zou niet mogen werken. Maar het met een brede grijns bewust bruuskerende The sweet east werkt op een zotte manier wel.

Tijdens een schoolreis botsen laatstejaars in een pizzeria in Washington op een dolle schutter op zoek naar tunnels en ontvoerde baby’s. Nog voor je Pizzagate hebt kunnen googelen zit je hoofd vol met andere uitwassen van ontspoord Amerika. De onverstoorbare Lillian sluit even bij gewelddadige antifascisten aan om vervolgens mee te gaan met pedofiele docent literatuur die zich actief inzet voor white nationalists maar beter gemanierd is dan verwacht.

Het is slechts het begin van een lange oostwaartse trip door de Verdeelde Staten van Absurd Amerika. Talia Ryder, de jonge hoofdrolspeelster uit het ijzersterke abortusdrama Never rarely sometimes always, blijft in de raarste scènes overeind.

Of deze film cult wordt, moet de tijd uit wijzen, prettig gestoord is ie nu al.

Vanaf 13 maart in de zalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni