© Wikimedia Commons

Stad Brussel en culturele verenigingen delen beurzen uit om schrijvers te ondersteunen

© belga
29/01/2024

De stad Brussel heeft samen met vijf Brusselse culturele verenigingen een nieuw beursprogramma voor schrijvers opgestart. In totaal worden er zeven schrijversbeurzen beschikbaar gesteld in het kader van het project onder de naam 'Brusselschrijft'. Dat meldt Brussel-Stad.

Een boek schrijven is geen makkelijke opgave. Het vergt niet enkel inspiratie en creativiteit, maar ook tijd en bovenal financiering. Verschillende studies wijzen er dan ook op dat veel schrijvers niet waardig van hun beroepsactiviteit kunnen leven.

Volgens cijfers van vzw Bela, dat zich inzet voor de zichtbaarheid van het schrijverschap en de literatuur, verdient een kwart van de schrijvers uit de Franstalige gemeenschap minder dan duizend euro netto per maand. Meer dan de helft (66 procent) verdient minder dan vijfhonderd euro netto per maand. Het merendeel van de schrijvers is verplicht naar andere inkomstenbronnen te zoeken, naast het schrijversbestaan.

Het project 'Brusselschrijft' wil iets aan de problematiek doen door schrijvers financieel te ondersteunen. Het "ondersteuningsproject voor creatie", zoals Brussels schepen bevoegd voor Cultuur Delphine Houba (PS) het noemt, zal bestaan uit zeven nieuwe beurzen voor schrijvers. Bedoeling is "er een duurzaam en terugkerend programma van te maken," klinkt het.

Niet enkel romans

"Door 'Brusselschrijft' te lanceren, willen we de schrijfsector in de meest ruime zin van het woord helpen. Het gaat erom schrijfpraktijken in al hun vormen te ondersteunen door concrete financiële en materiële middelen aan te bieden," verklaart Houba. Niet enkel romans komen dus in aanmerking, het kan ook gaan over filmscenario's, toneelteksten of poëzie.

Het project wordt mede ondersteund door Passa Porta, La Bellone, het Belgisch Stripcentrum, Les Midis de la Poésie en Un Soir Un Grain.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie