| Lisette Ma Neza is de eerste Public Poet van Brussel.

Lisette Ma Neza is eerste Brusselse stadsdichter

EC, MG
© BRUZZ
15/01/2024

Lisette Ma Neza, een Nederlandse theatermaker die al jaren in Brussel woont en zich in het verleden al kroonde tot Belgisch kampioen slam poetry, mag zich voortaan ook de eerste officiële stadsdichter van Brussel noemen. “Ik zie het als een gesprek,” vertelt ze.

Vijf finalisten, uit een dertigtal inzendingen, dongen mee naar de titel van allereerste Brussels stadsdichter. Het ging om uiteenlopende profielen: van voorlopig onbekende dichters tot artistiekelingen met een cv dat leest als een bijsluiter, zoals Jan Ducheyne, actief als dichter, schrijver, dj en presentator, en de man achter De Sprekende Ezels, de gratis poëzieavonden met een laagdrempelig podium voor iedereen die een publiek zoekt van gelijkgestemden.

Ducheyne werd het niet. Uit het juryverslag en de resultaten van de publieksstemming (iets meer dan drieduizend stemmen) kwam Lisette Ma Neza naar voren als de meest geschikte kandidaat voor het ambt.

“Ik wil goed luisteren en kijken naar de stad. Vanuit die ervaringen reageer ik met een gedicht of project. Dat kan ook in samenwerking met anderen”

Lisette Ma Neza, stadsdichter

Dat mag niet geheel verbazen: Lisette Ma Neza (1998), de dochter van Rwandese vluchtelingen die in Nederland een tweede thuisland vonden, rijdt al langer een interessant parcours. Op haar veertiende publiceerde ze haar eerste dichtbundel, intussen werd ze Belgisch kampioen slam poetry en brengt ze haar poëzie op het podium, solo en met band.

"Ik krijg ook nu ruimte om allerlei vormen uit te proberen," vertelt Ma Neza nu over haar stadsdichterschap. "Ik denk dat ik een groot netwerk heb in Brussel, van theaters, bibliotheken en visuele kunstenaars tot scholieren waar ik les aan heb gegeven. Ik heb veel zin om met al die verschillende delen van de stad aan de slag te gaan. Met mensen die ik al goed ken, maar ook die ik nog niet ken. Ik zie het als een gesprek. Ik wil op pad gaan en de stad ontdekken."

Twee jaar lang

Lisette studeerde film in Brussel aan LUCA School of Arts en tekende recent ook een contract voor haar eerste boek.

In een interview met BRUZZ, vroeg in haar carrière, geeft ze een inkijk in de redenen waarom ze schrijft, en vooral hoe ze schrijft: "Ik had altijd al het gevoel dat het klassieke dichtersleven van achter de schrijftafel me niet lag. Ik merkte dat heel wat vrienden mijn meer literaire teksten niet begrepen, wat ik jammer vond. Ik wilde graag de zogenaamd hogere kunsten verzoenen met de popcultuur, en dat lukte me goed door mijn eigen teksten op een podium te brengen."

Lisette wordt dinsdagochtend door minister Sven Gatz (Open VLD) officieel voorgesteld als Public poet Brussels - Brussels stadsdichter - Poètesse de Bruxelles. Als winnares mag ze de titel van stadsdichter twee jaar lang houden tot maart 2026. "Voor mijn eerste project denk ik alvast aan iets muzikaals," verklapt Ma Neza. "Ik wil goed luisteren en kijken naar de stad. Vanuit die ervaringen en wat er leeft, reageer ik met een gedicht of project. Dat kan ook in samenwerking met anderen."

Meertalig

Concreet zal de stadsdichter tijdens haar mandaat negentien gedichten schrijven die inspelen op de realiteit van Brussel en zo "als ambassadeur optreden voor deze meertalige regio," liet minister Sven Gatz (Open VLD) al eerder verstaan. Gatz zorgt voor de financiering van het project (Ma Nez krijgt een honorarium van 15.000 euro, verspreid over twee jaar), en het hele project kadert ook in Molenbeek for Brussels 2030, de kandidatuurstelling van Brussel om Europese culturele hoofdstad te worden. "Hij of zij zal de stem vertolken van de Brusselse gemeenschap en poëzie brengen in verschillende talen die de identiteit van de stad weerspiegelen en haar inwoners verbinden."

Ma Neza ziet haar rol als uitgelezen kans om haar Frans te verbeteren, vertelt ze. "Al blijft Brussel veel meer dan Frans, Nederlands en Engels. Het is ook Arabisch en veel meer," zegt Ma Neza. "Het kan ook interessant zijn om mensen met hun moedertaal aan de slag te laten gaan. En ik denk alvast aan een massavertaling van een van mijn gedichten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni