Van pittige slamdichter tot poëtische advocaat: wie wordt eerste Brusselse stadsdichter?

Matisse Van der Haegen
© BRUZZ
07/12/2023

| De vijf finalisten die zich op 7 december 2023 voor jury, live publiek en streamingvolgers in die volgorde presenteerden voor de verkiezing tot Public Poet: Yousra Llouh, Jan Ducheyne, consortium Slameke X SpeakEasy, Jonas Deryckere en Lisette Ma Neza.

Uit een dertigtal inzendingen blijven uiteindelijk vijf finalisten over die meedingen naar de titel van allereerste Brussels stadsdichter. De kandidaten gaan van doorgewinterde woordkunstenaars en bedreven muzikanten tot beginnende artiesten. Wie verdient uw stem en komt uiteindelijk als winnaar uit de bus in januari?

De oproep van het Brussels Gewest tot kandidaatstelling voor het stadsdichterschap werd afgesloten met 32 inzendingen. Een jury van vertegenwoordigers uit de Brusselse media- en cultuursector filterde daar vijf finalisten uit die donderdagavond werden voorgesteld aan het grote publiek. Het gaat om uiteenlopende profielen: van voorlopig onbekende dichters tot artistiekelingen met een cv die leest als een bijsluiter.

Onder meer de creatieve duizendpoot Jan Ducheyne; actief als dichter, schrijver, DJ en presentator; valt in die laatste categorie. De in Oostende geboren artiest is in Brussel actief binnen het muzikale kwartet Noodzakelijk Kwaad, het collectief Individual Friends en De Sprekende Ezels.

Verder in de lijst met finalisten vinden we de Nederlands-Brusselse dichter en filmmaker Lisette Ma Neza, eveneens een artieste die haar naam reeds maakte. Op haar veertiende publiceerde Ma Neza haar eerste dichtbundel, maar intussen werd ze ook al Belgisch kampioen slam poetry en publiceerde ze haar poëzie op het podium, solo en met band.

Iets minder bekend bij het grote publiek is Yousra Llouh (24 jaar) die na haar studies politieke wetenschappen en economie in Gent nu werkt bij Partena Professional in Brussel. Llouh is vooral erg sociaal bevlogen, wat ze ook uit in messcherpe opiniestukken. Benieuwd hoe zich dat vertaalt naar poëzie.

Daarnaast dingt ook Jonas Deryckere mee naar de titel van stadsdichter. Hij is in Kortrijk geboren, maar werkt intussen in Elsene als advocaat en schreef al proza, waaronder de tweetalige bundel Collage.

20231208 Finalisten Public Poet Yousra Llouh, Jan Ducheyne, consortium Slameke X SpeakEasy, Jonas Deryckere en Lisette Ma Neza

| De vijf finalisten van de verkiezing tot Public Poet, die zich op 7 december 2023 in die volgorde voorstelden voor jury en publiek in De Pianofabriek in Sint-Gillis: Yousra Llouh, Jan Ducheyne, consortium Slameke X SpeakEasy, Jonas Deryckere en Lisette Ma Neza.

Tot slot sloegen nog twee collectieven samen de handen in elkaar. Slameke werd opgericht in 2016 en is een Brusselse pionier in slam poetry terwijl SpeakEasy Spoken Word BXL open podia in Brussel en andere evenementen ter ere van het gesproken woord organiseert. Samen hebben ze bakken vol talent in huis en maken ze dus een goede kans op de overwinning.

Verkiezing

Wie het uiteindelijk haalt, zal door de Brusselaars zelf beslist worden. Tot en met 31 december kan iedereen hier stemmen op zijn favoriete kandidaat. Op 15 januari 2024 zal de naam van de eerste Brusselse stadsdichter bekend worden gemaakt. De winnaar mag de titel twee jaar lang houden tot maart 2026.

'De stadsdichter zal de stem vertolken van de Brusselse gemeenschap en poëzie brengen die de identiteit van de stad weerspiegelt'

Sven Gatz, Brussels minister

20231016 1862 Sven Gatz Begroting

Concreet zal de stadsdichter tijdens zijn mandaat 19 gedichten schrijven die inspelen op de realiteit van Brussel en zo “als ambassadeur optreden voor deze meertalige regio", aldus minister Sven Gatz (Open VLD). "Hij of zij zal de stem vertolken van de Brusselse gemeenschap en poëzie brengen in verschillende talen die de identiteit van de stad weerspiegelen en haar inwoners verbindt.”

Brussels minister president Rudi Vervoort (PS) sluit zich hierbij aan. “De stadsdichter zal helpen om Brussel, zijn diversiteit en de culturele rijkdom hier in de verf te zetten wat het nationale en internationale imago van ons Gewest versterkt.” Belangrijk, want in 2030 wordt een Belgische stad een jaar lang verkozen tot de nieuwe ‘Culturele Hoofdstad van Europa’. Met een eigen "poëtische ambassadeur" wil Brussel zijn kansen vergroten om die titel in de wacht te slepen.

De opname van de presentatie van de vijf finalisten op 7 december 2023 in de Pianofabriek kan u hier herbekijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Expo , stadsdichter , Brussel culturele hoofdstad van Europa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni