Brussels Stadsdichter brengt 'Nous sommes à l'aise' tijdens spitsuur in Centraal Station

© Belga
21/03/2024
Updated: 21/03/2024 14.20u

De eerste Brusselse Stadsdichter Lisette Ma Neza (26) heeft donderdag op Wereldgedichtendag in volle ochtendspits in het Centraal Station haar eerste gedicht 'Nous sommes à l'aise' gebracht. De pendelpoëzie werd begeleid door pianist Neil Akenzua.

In de trappenhal van het Centraal Station was het voor sommige pendelaars vreemd opkijken toen Ma Neza haar eerste gedicht als Brussels Stadsdichter bracht vlakbij het herdenkingsmonument voor het omgekomen spoorwegpersoneel uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Ma Neza is afkomstig uit Nederland, heeft Rwandese roots en studeerde film in Brussel. Voor Lisette Ma Neza is het Brussel-Centraal de eerste plek waar ze voet aan vaste grond zette in Brussel.

"Het Centraal Station is een plek van komen en gaan, en Brussel is dat zelf ook een beetje. De inwoners hier komen een beetje van overal en mensen komen en gaan in deze stad", aldus de stadsdichteres aan Het Nieuwsblad. Bij het schrijven van het inaugurele gedicht liet Ma Neza zich inspireren door de portretten van gewone Brusselaars door de lens van fotografe Melanie Musisi.

'Nous sommes à l'aise' is het eerste gedicht in een reeks van negentien gedichten die Ma Neza als eerste Brusselse Stadsdichter zal schrijven. "Samen zullen die één Brussels verhaal vormen. Ik heb nog heel veel ideeën en het is de bedoeling om op veel plekken in het Brussels Gewest te komen. Daarnaast komen er veel vragen van Brusselse organisaties voor gedichten, en ook daar wil ik mee aan de slag", duidt de dichteres.

Het stadsdichterschap kadert binnen het project Brussels 2030, waarmee Brussel kandidaat is om in 2030 de culturele hoofdstad van Europa te worden. Geïnteresseerden kunnen tussen 15.30 uur en 18.00 uur opnieuw even genieten van het inaugurele stadsgedicht van Ma Neza.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Literatuur , Lisette Ma Neza

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni