Kort gesprek

Stripmaker Wauter Mannaert: ‘Wat erven we, wat geven we door?’

Andy Furniere
© BRUZZ
17/02/2024

| De Queeste, een stripverhaal van de hand van Wauter Mannaert.

Na zijn reeks rond Yasmina – de kokkerellende heldin die hij introduceerde in het met de Willy Vandersteenprijs bekroonde Yasmina en de aardappeleters – start de Brusselse striptekenaar Wauter Mannaert met een nieuwe trilogie: De queeste. In het eerste deel, De dame van het verdwenen meer, vat hoofdpersonage Pelli zijn zoektocht naar het zogenaamde 'speurende beest' aan in het gezelschap van de mysterieuze dame uit de titel.

Het scenario werd geschreven door Fransman Frédéric Maupomé, maar het oorspronkelijke idee voor het verhaal komt van Mannaert zelf. Hij werd geïnspireerd door het verhaal van Pellinore in het boek Arthur, koning voor eens en altijd van T.H. White. “Dat is een dolkomische vertelling van een bijziende ridder die met zijn jachthond achter een middeleeuws monster aan zit, maar voortdurend verstrikt raakt in het struikgewas,” vertelt Mannaert vanuit het groeps-atelier De Geslepen Potloden in Schaarbeek. “Die grappige queeste staat ook voor iets ernstigers, de zoektocht naar jezelf. Daarnaast was het voor mij cruciaal dat het een opdracht is die van generatie op generatie doorgegeven wordt.”

“Die grappige queeste staat ook voor iets ernstigers, de zoektocht naar jezelf. Daarnaast was het voor mij cruciaal dat het een opdracht is die van generatie op generatie doorgegeven wordt.”

Wauter Mannaert

Stripmaker

Mannaert, die een zoontje van zeven heeft, zat al een tijd met het verlangen om te werken rond dat gegeven van familiale overlevering. De trigger was de overstroming van een familiehuisje in Wallonië, dat nog gebouwd werd door zijn grootvader. “Het huisje vormde in mijn kindertijd de ideale setting voor vakanties. Nu zijn we het weer aan het opbouwen. Het zette me aan het denken: wat erven we en wat geven we door aan volgende generaties?”
De queeste gaat ook breder over de wereld die we nalaten. Daarvoor verplaatste Mannaert de middeleeuwse vertelling naar de realiteit van vandaag, waarbij problemen als vervuiling en dierenwelzijn op een speelse manier, met humor worden aangekaart. “Ik wou reflecteren over de huidige maatschappij, waarbij de ecologische problematiek een grote rol speelt, maar zonder te doemdenken. Ik teken geen postapocalyptische wereld, ik zoek graag de positieve insteek.”

Zoontje Manu heeft het boek nog niet van a tot z gelezen, maar lang zal dat waarschijnlijk niet meer duren. “Hij is stripverslaafd,” knikt Mannaert, “hij leest zelfs al stappend.” Blijkbaar wordt de liefde voor strips dus ook van generatie op generatie doorgegeven.

De queeste 1: De dame van het verdwenen meer verschijnt op 14/2 bij Le Lombard, boeklancering in Grafik op 25/2, grafik.brussels

De Queeste

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Literatuur, Cultuurnieuws, Wauter Mannaert, De Queeste, Stripverhaal, beeldverhaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni