Eén Brusselse kandidate onder 63 violisten voor Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga - BRUZZ
05/05/2024
Updated: 06/05/2024 13.43u

Maandag gaat in Brussel de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool van start, met 63 geselecteerde muzikanten uit meer dan 20 landen. Onder hen één Belgische, de Brusselse Pauline van der Rest.

Het is al de twintigste keer dat het internationale muziekconcours, dat geldt als een van de zwaarste klassieke muziekwedstrijden ter wereld, in het teken staat van viool.

Er waren 290 kandidaten ingeschreven. Zij moesten een video insturen met een opname van hun interpretatie van enkele opgelegde werken en een werk naar keuze. Zeventig onder hen werden geselecteerd. Door een aantal afzeggingen blijven er 63 over.

Een van de geselecteerden is de Belgische Pauline van der Rest. De Brusselse is 19 jaar oud en begon op haar zesde met viool. Ze won al prijzen op de Honda Competition for Classical ­Music 2019, het Internationaal Louis Spohr Concours 2019 en het Internationaal ­Grumiaux Concours 2018. Sinds 2020 studeert ze bij Boris Garlitsky, onder meer aan de Folkwang Universität der Künste in Essen, Duitsland.

Pauline van der Rest in april vorig jaar tijdens een muziekcompetitie in Montréal, Canada.

De Koningin Elisabethwedstrijd gaat terug sinds 1937, afwisselend voor viool, piano en zang (en cello sinds 2017). De competitie trekt muzikanten van over de hele wereld. Dit jaar is het weer de beurt aan de violisten. Bijzonder, want de wedstrijd is oorspronkelijk opgericht als eerbetoon aan violist Eugène Ysaÿe, die een hele tijd in Brussel woonde. Tot 1951 was de wedstrijd zelfs naar hem vernoemd.

Eugène Ysaÿe stierf in 1931 en ligt begraven in Elsene. Hij was aan het einde van de negentiende eeuw een toonaangevend violist en componist in ons land, maar ook ver daarbuiten. En hij gaf zelfs persoonlijk vioolles aan koningin Elisabeth, waardoor ze goede vrienden werden. Na Ysaÿe's dood richtte zij de muziekwedstrijd op ter ere van haar goede vriend.

Programma

De eerste ronde gaat dit jaar maandag 6 mei van start in Flagey en duurt tot zaterdag 11 mei. Voor de eerste ronde bereidt elke kandidaat een aantal werken voor, waaruit de jury er dan een kiest die de kandidaat moet vertolken. Van der Rest mag haar wedstrijd openen op donderdag 9 mei, in de sessie van 20.00 uur.

De week erop, van maandag 13 tot zaterdag 18 mei, zijn er de halve finales, opnieuw in Flagey, met de 24 overgebleven violisten. Tijdens elke sessie komen vier halvefinalisten aan bod. De eerste twee spelen een concerto van Mozart, gekozen uit de concerti nr. 1 in Bes, nr. 2 in D en nr. 4 in D. Ze worden begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, onder leiding van Vahan Mardirossian. Na de pauze vertolken de volgende twee violisten hun recital met pianobegeleiding. Het gaat om een verplicht werk, gecomponeerd door de Britse Charlotte Bray, 'The sun and her flowers'.

De finaleweek, met nog twaalf deelnemers, vindt plaats in Bozar van maandag 27 mei tot en met zaterdag 1 juni. De twaalf finalisten verblijven dan in de Muziekkapel Koningin Elisabeth, om zonder enige hulp van buitenaf in 1 week tijd een onuitgegeven werk in te studeren. Dit werk werd gecomponeerd door de Franse organist en componist Thierry Escaich.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni