Louise van den Heuvel (Sonic Hug)

Thomas Geuens

| Louise van den Heuvel (Sonic Hug.)

Kort gesprek

Jazzbassiste Louise van den Heuvel debuteert met Sonic Hug: ‘Dit is echt een troostplaat’

Tom Zonderman
© BRUZZ
18/04/2024

“In Nederland noemen ze ons 'reserve-Belgen',” zegt Louise van den Heuvel met een kleine grinnik. De Brusselse jazzbassiste groeide op in Maastricht, maar maakte de oversteek naar België om haar studies te bekronen met een master. Eerst in Gent, waar ze het vernieuwende jazztrio Dishwasher_ mee in gang zwierde, daarna in Brussel. “Ik vond het tijd om iets nieuws, iets groters te ontdekken,” vertelt ze.

De uitgeweken Zuid-Nederlandse ontmoette er drummende jazzrot Stéphane Galland, die haar uitnodigde om zijn Rhythm Hunters te vervoegen. Niet veel later bracht ze met Lander Gyselinck en Zwangere Guy hun Pourriture noble live tot leven. Drie jaar geleden leerde Van den Heuvel toetsenist Hendrik Lasure kennen in de buik van een 'walvis' op het kanaal tussen Brussel en Gent. Met hem (en blazer Sam Comerford en drummer Daniel Jonkers) deelt ze nu gulle jazzknuffels uit als Sonic Hug, dat eerder deze maand titelloos debuteerde met een prachtplaat.

“Deze plaat gaat over het oproepen van nostalgische herinneringen. Dingen waarvan je niet zeker bent of ze echt gebeurd zijn, maar die wel warmte kunnen bieden in moeilijke tijden”

Louise van den Heuvel

Sonic Hug

Van den Heuvel pikte de basgitaar op dankzij Flea van de Red Hot Chili Peppers (ze roemt nog steeds zijn energie en zijn focus), later luisterde ze veel naar Jaco Pastorius en Joni Mitchell. De lyriek van die laatste ontwaar je ook in Van den Heuvels tedere melodieën bij Sonic Hug. “Dishwasher_ is heel dansbaar op een manier, met Sonic Hug wil ik verhalender te werk gaan,” zegt ze. “Deze plaat gaat over het oproepen van nostalgische herinneringen. Bij mijzelf, maar ook bij de luisteraar. Dingen waarvan je niet zeker bent of ze echt gebeurd zijn, maar die wel warmte kunnen bieden in moeilijke tijden.”

We leggen ons vandaag zelf veel complexiteit op, vindt Van den Heuvel. “En dan ben je al eens geneigd om te hunkeren naar een kindertijd waarin alles veel simpeler en mooier was.” In het nummer 'Blauwe velden' is dat een wei vol bloemen, een herinnering van toen ze drie was. ”Ik heb die plek zelfs gezocht op Google Maps, maar niet teruggevonden.”

“Hold me closer, I feel lonely,” zingt Van den Heuvel met tedere stem in de albumopener 'Hold me'. “Dat zingen was nieuw en spannend. Ik heb niet echt een zangstem, maar Hendrik heeft me doen beseffen dat je een ongeschoolde, rauwe stem ook heel mooi kan vastleggen.” Ze vertolkt alleszins prima het warm-dekentjesgevoel van deze muziek. Van den Heuvel knikt. “Dit is echt een troostplaat.”

Het titelloze debuut van Sonic Hug is nu uit bij W.E.R.F. Records, de band speelt op 19/4 live in Flagey, flagey.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , Sonic Hug , Louise van den Heuvel , Zwangere Guy , Rhythm Hunters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni