De vijf inzichten

Singer-songwriter Rosa Butsi: 'Doe dutjes met je kat'

Michaël Bellon
© BRUZZ
28/03/2024

Rosa Butsi is het muzikale project van singer-songwriter Roos Denayer. Luisteren naar haar muziek voelt als wakker worden met de zon op je gezicht. Op haar debuutplaat Fruitful days staan alleen maar mooie nummers, al moedigt Denayer haar luisteraar aan om heel af en toe ook met 80% tevreden te zijn.

“Wat men niet wijzigen kan, moet men aanvaarden”
Deze spreuk hangt, tussen heel wat andere, in het toilet van mijn oma en heeft me al vaak geholpen om vrede te nemen met uitgemaakte situaties waar ik niet achter stond of die ik anders had willen zien. Probeer zaken waar niets aan te doen is, zoals slecht weer, los te laten.

“Alles van waarde is weerloos”
Dit is een zinnetje uit het gedicht 'De zeer oude zingt' van de Nederlandse dichter Lucebert. Ik heb het leren kennen, omdat het in het groot geschreven staat op de gevel van Trefpunt, een café en concertzaal in Gent. Voor mij betekent het dat de allermooiste dingen, de dingen die er echt toe doen, de grootste kracht bezitten, net door hun fragiliteit. Daarom moeten we ze zo hard koesteren.

Vlij je neer naast de lege agenda van je kat
Onze kat Mimino wordt thuis als een prinses behandeld. Wanneer ik met hem naast of op mij een dutje kan doen, lukt het beter om mijn gedachten uit te schakelen en de to-dolijstjes aan de kant te schuiven. We krijgen soms zoveel op ons bord. Wanneer ik me dan neerleg naast Mimino's lege agenda en zorgeloosheid werkt dat inspirerend.

80% is ook oké
Alles hoeft niet altijd 100% in orde te zijn. Ik ben nogal perfectionistisch en kan me heel erg verliezen in details. Daardoor kruipt er soms veel te veel tijd in onnozele kleinigheden die geen verschil maken, terwijl ik beter dutjes zou doen met mijn kat.

Zie het vierde inzicht
...

Fruitful days is uit bij Polymoon, Rosa Butsi speelt op 31/3 in de Ancienne Belgique

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni