BEESTIG BRUSSEL katten poezen poes kat
Beestig Brussel

Kattengejank: met de lente duikt ook de paringsdrift op

Michiel Leen
© BRUZZ
29/03/2024

Het begin van de lente, dat betekent ook: kattentijd. Goed mogelijk dat je in deze periode uit je slaap gehouden wordt door het aanhoudende, klaaglijke gejank van katten in een nabije tuin of park. Maar wat is kattentijd nu eigenlijk?

Wat zijn de eigenschappen van een kat?

  • De kat is een van de oudste huisdieren van de mens. Een volwassen kat weegt 4 à 5 kilo
  • Een op de vijf Brusselse huishoudens heeft minstens één kat. Daarmee laten ze honden (8% van de Brusselse gezinnen heeft er een) ver achter zich qua populariteit
  • Het stripfiguurtje ‘Le Chat’ van Philippe Geluck maakte zijn debuut in Le Soir in 1983

“Mijn vrouw en mijn kat zijn allebei krols, het valt me moeilijk ze rustig te houden,” zong Jan De Wilde al in zijn 'Lentelied'. Met het botten van de bomen maakt de paringsdrift zich meester van onze katten.
“Bij seksueel intacte katten gaan de hormonen opspelen,” zegt 'katviseur' Benjamin Jacobs. “Kattinnen maken zich op om seksueel bejegend te worden door de katers. Ze zetten urinesporen uit om katers te lokken. Ook de katers gaan 'sproeien', om wijfjes en concurrenten te waarschuwen.”

De nachtelijke Katzenjammer die zo typerend is voor dit seizoen, is het werk van krolse vrouwtjeskatten. “Ze weten met zichzelf geen blijf en lokken met hun gejank de mannetjes.”
Ben je zelf baasje van een huiskat, dan hou je ze in deze periode best een beetje extra in de gaten. “Normaliter is je kat gesteriliseerd of gecastreerd en zal ze dus niet het typische krolse gedrag vertonen. Als je een buitenkat hebt, hou er dan wel rekening mee dat de nachtelijke uitstapjes van de seksueel actieve katten tot meer territoriumconflicten kunnen leiden. Je kat kan dus thuiskomen met schrammen of wondjes. Meestal zonder veel erg.”
“Bij de overgang van winter naar zomer worden katten sowieso actiever,” gaat Jacobs verder. “Of ze nu gecastreerd zijn of niet maakt niet veel uit. Katten zijn hoofdzakelijk schemerdieren, die het actiefst zijn bij zonsopgang- en ondergang. Als het vroeger licht wordt en langer licht blijft, zullen ze meer activiteit vertonen dan tijdens de donkere wintermaanden.”

“Zodra de dagen langer worden, gaan de katten wandelen en de omgeving ontdekken, wat resulteert in geboortes in mei-juni"

Ludivine Nolf

Communicatieverantwoordelijke Veeweyde

Ludivine Nolf, communicatieverantoordelijke Veeweyde

Is je vrouwtjeskat niet gesteriliseerd, dan zul je wel rekening moeten houden met de kans op 'gezinsuitbreiding'. De draagtijd van een kat bedraagt zo'n 65 dagen en een nestje bestaat meestal uit drie of vier kittens. Als je bedenkt dat een huiskat meerdere nestjes per jaar kan baren, dan begrijp je ook dat instanties er alles aan doen om de (zwerf)kattenpopulatie onder controle te houden. 'Kattentijd' is ook voor de asielen een drukke periode.

“Elk voorjaar worden er in Brussel nieuwe kittens geboren, en verloren katten gevonden in asielen,” zegt Ludivine Nolf van Veeweyde. “Het is erg moeilijk voor ons om de herkomst van die katten te achterhalen en hun eigenaren te vinden, omdat 95 procent van die katten niet geïdentificeerd is met een microchip. De meerderheid van de katteneigenaren is wat dat betreft niet wettelijk in orde. Zodra het mooi weer wordt, de dagen langer worden, gaan de katten wandelen en de omgeving ontdekken, wat resulteert in dekkingen en geboortes in mei-juni. Tel daar nog bij dat baasjes op vakantie gaan, en alle asielen zijn tegen de zomer verzadigd. Elke zomer hebben we te maken met tien tot vijftien verzoeken voor achtergelaten katten per dag, die we moeten afwijzen wegens ruimtegebrek. Dat kan allemaal voorkomen worden. Onze boodschap is dan ook: laat je katten steriliseren of castreren en identificeren door je dierenarts. Verschillende gemeenten bieden hiervoor financiële steun.”

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Beestig Brussel , kat , poes , paringtijd , huisdier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni