| Bert Vannieuwenhuyse als de rouwende kok die het gevecht aangaat met zijn demonen.

De vijf inzichten

Acteur Bert Vannieuwenhuyse: 'Serieus is een kippenkont'

Michaël Bellon
© BRUZZ
22/03/2024

Met Kok zegt kak brengt acteur Bert Vannieuwenhuyse een eerbetoon aan zijn jongste dochter Aza, die in 2017 overleed aan hersenstamkanker. Met zijn vijf inzichten huldigt hij het leven.

“Stel niet uit tot morgen wat je ook overmorgen kan doen” (Mark Twain)
Ik vind een zekere mate van uitstelgedrag niet ongezond. Daarmee vorm ik een uitzondering op de algemeen aanvaarde these dat alle West-Vlamingen keiharde werkers zijn. Mijn adagium is: mor'n komt oak olhier, ofte: morgen komt hier ook wel langs. Weinig mensen weten dat Mark Twain West-Vlaamse voorouders had.

“Bedenk op tijd dat je nooit te groot zult worden voor klein geluk, vier het kind dat in je woont” (uit het gedicht 'Bloei maar' van Lucas Rijneveld)
Laat jezelf niet in slaap wiegen door volwassenheid. Omring jezelf met jeugd en blijf langer jong. Het wonderlijke aan dit recept is dat het werkt tot na je honderdste. Heb ik van horen zeggen. Nog niet zelf getest.

“De grootste waanvoorstelling is dat het leven perfect zou moeten zijn” (de mol in De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy)
Als je naar het vorige inzicht handelt, heb je nu wat toffe kinderen om je heen. Die zijn van jezelf, of je leende ze van anderen. Doe nu samen iets leuks. Lees hun voor uit een boek. Bijvoorbeeld uit De jongen, de mol, de vos en het paard. Dat heeft niet veel tekst en prachtige prentjes.

“It never hurts to keep looking for sunshine” (Eeyore in Winnie The Pooh van A.A. Milne)
Een waarheid als een koe, of als een ezel. Ik hou ook wel van de versimpelde Vlaamse versie hiervan, door Willy Sommers bezongen in 'Laat de zon in je hart'.

“Serieus is èn ennehat”
Als iemand vroeger in een gesprek met mijn zus Els een ongelovig “Serieus?” liet vallen, antwoordde zij steevast met de cool van een ijskoningin: “Serieus is èn ennehat.” Ik vind het nog steeds een prachtige oneliner, al heb ik geen idee wat ze er eigenlijk mee bedoelde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni