Fred Debrock

| Tania Van der Sanden in de voorstelling Amor mundi van Theater Malpertuis.

De vijf inzichten

Actrice Tania Van der Sanden: 'Hulp vragen is sterk'

Michaël Bellon
© BRUZZ
28/04/2024

Als Tania Van der Sanden theater speelt, zoals in Amor mundi van Theater Malpertuis, dan gaan wij kijken. En als Tania Van der Sanden vijf inzichten deelt, dan lezen wij die in stilte.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat
Probeer in je leven zo flexibel mogelijk te zijn. Als je iets gepland hebt en er komt iets tussen, ga daar dan zo ontspannen mogelijk mee om. Soms moet je je gewoon aanpassen, en dat kan je in alle rust doen.

Hulp vragen is sterk
Mijn leven lang ben ik ervan uitgegaan dat hulp vragen een teken van zwakte was. Tegelijk mocht iedereen mij om hulp vragen. Intussen weet ik beter, en dat heeft ook te maken met het alcoholprobleem dat ik heb gehad. Dat is pas goed gekomen vanaf het moment dat ik hulp vroeg.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”
Die uitspraak wordt altijd aan Astrid Lindgrens Pippi Langkous toegeschreven, maar zij heeft dat blijkbaar nooit zo gezegd. Toch is het een goeie. Ik heb dikwijls dat idee dat ik iets niet ga kunnen, maar als ik ermee begin, lukt het best. Of het nu gaat over koken of het invullen van 'Karels crypto', nu een van mijn favoriete bezigheden.

“Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always”
Nog zo'n quote die aan verschillende mensen wordt toegeschreven. Mijn dochter schreef hem onlangs op de krijtbordmuur. Niemand gaat zorgeloos door het leven, dus probeer begrip en empathie te hebben. Als iemand slechtgezind is, dan zal daar wel een reden voor zijn.

“Humor is de beste remedie”
Dit is een zin uit de afscheidsbrief van mijn vader, die ik vond nadat hij was gestorven en die ik heb gebruikt in de voorstelling T.A.N.I.A.! Als je ergens geen grappen over kan verdragen, ben je nog niet klaar met de verwerking. Lukt dat wel, dan is de kans groot dat je het hebt verwerkt en kan relativeren. Humor maakt het leven draaglijker.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni