Kort gesprek

Jr.cE.sA.r hangt nu zelf de held uit: ‘Wat kunnen wij tegen de chaos?'

Michaël Bellon
© BRUZZ
13/03/2024

| Junior Mthombeni (foto) vormt met Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens theaterdrievuldigheid Jr.cE.sA.r.

Theaterdrievuldigheid Jr.cE.sA.r (Junior Mthombeni, Fikry El Azzouzi en Cesar Janssens) behaalde internationaal successen met totaalspektakels over helden als Malcolm X, Winnie Madikizela-Mandela en Tupac Shakur. Maar volstaat het om wereldverbeteraars uit het verleden voor het voetlicht te brengen om de wereld daadwerkelijk te veranderen?

In hun nieuwe zaalshow R.I.S.A (Reckless Idiots Seeking for Absolution) zet Jr.cE.sA.r andermaal een ruime cast op de scène. Maar deze keer gaan de performers de confrontatie aan met zichzelf, om daarna naar verbinding en dialoog te zoeken. “Na Malcolm X, Dear Winnie en Who's Tupac? daagde het dat we het deze keer zelf moesten doen,” zegt regisseur Junior Mthombeni tussen de repetities door. “Het lijkt er toch sterk op dat de chaos in de wereld toeneemt. Er heerst een einde-der-tijdengevoel. Met als gevolg: een verrechtsing in de politiek, verslavingen in de stad, trauma's en onderdrukking in de samenleving, individualisme en alomtegenwoordige social media, die de sociale samenhang ondermijnen, terwijl cultuur onder vuur komt te liggen. Wat kunnen wij daartegen doen?”

"Er heerst een einde-der-tijdengevoel. Met als gevolg: een verrechtsing in de politiek, verslavingen in de stad, trauma’s en onderdrukking in de samenleving, individualisme en alomtegenwoordige social media, die de sociale samenhang ondermijnen, terwijl cultuur onder vuur komt te liggen"

Junior Mthombeni

Theategezelschap Jr.cE.sA.r

“Wij” is in dit geval – behalve Fikry El Azzouzi, die de tekst schreef, en Cesar Janssens, die componeerde – een eclectische cast van makers, spelers en muzikanten: Tom Van Landuyt, Nina Plantefève-Castryck, Alex Akuete, Junior Akwety, Priscilla Adade, Lisi Estarás, Ria Verlinden, Gerardo Salinas, Jesús Bienvenido, Enrique Noviello, Gwen Cresens en Mirko Banovic. Mthombeni: “In die diverse groep babbelt iedereen aanvankelijk naast elkaar en doet iedereen zijn ding. Het is een soort micromaatschappij, en wij zoeken uit hoe we daar samenhang in krijgen. Hoe maken we daar een soort familie van? Daarvoor hebben we met van alles geëxperimenteerd: met familieopstellingen, meditatie, tarotkaarten, noem maar op. Of dat lukt zal je in de voorstelling zien.” Dat er ook muziek en humor aan te pas komen, is in ieder geval zeker. “Een belangrijke inspiratiebron is de murga, een populair soort muziektheater uit Zuid-Amerika en het zuiden van Spanje, dat wordt gebruikt om de noden, behoeften en protesten van mensen uit te drukken in de vorm van carnavaleske parades, met kostuums, muziek en sociale commentaar.” Tijdens vorige creaties merkte Jr.cE.sA.r al dat verbinding met het publiek makkelijker tot stand komt wanneer het drietal muzikaal van de grond gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Podium , Jr.cE.sA.r , Junior Mthombeni , Fikry El Azzouzi , Cesar Janssens , R.I.S.A (Reckless Idiots Seeking for Absolution) , theater , malcolm X , Winnie Mandela , Tupac Shakur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni