Op de plek waar Au Daringman de deuren sloot, opent op 30 april café Au Derby. Het interieur blijft grotendeels behouden. “Dit moet een plek blijven waar je ook toevallig aan de praat kan raken met mensen”, zegt mede-uitbater Piet Lambrechts.
Interview met nieuwe uitbater Piet Lambrechts.
Café Au Daringman wordt Au Derby: 'Ontmoetingsplek voor alle Brusselaars blijven'
Eind december sloot met Au Daringman een monument van het Brusselse cafélandschap. Uitbaatster Martine Peeters was einde huurcontract en wou niet in zee gaan met de nieuwe eigenaar Horeca Logistics Services (HLS).
Piet Lambrechts en Bibi Cauwelier nemen nu de fakkel over. Dat zegt HLS-CEO Jean-Michel Courtoy in een interview met BRUZZ magazine dat woensdag verschijnt. Op woensdag 30 april opent op dezelfde plek om 15 uur Au Derby. De nieuwe naam - Au Daringman kon niet behouden worden wegens beschermd - lijkt niet alleen wat op de oude, het is ook en verwijzing naar de legendarische zwanzederby tussen de clubs Daring (later RWDM) en Union Saint-Gilloise.
Een gesprek met de nieuwe uitbaters van Au Derby in hun café.
"Au Derby moet een café zijn voor Brusselaars van alle leeftijden, een plek waar je met vrienden afspreekt, maar ook een kroeg waar je aan de praat raakt met onbekenden. Zeker in deze tijden is daar nood aan"
mede-uitbater Au Derby
“We vonden Au Daringman al een fantastisch café en gaan er dus niet veel aan veranderen,” legt Piet Lambrechts uit. “Het moet vooral een café zijn waar Brusselaars van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten, een plek waar je met vrienden afspreekt, maar ook een kroeg waar je aan de praat kan raken met onbekenden. Zeker in deze tijden is er nood aan dat soort plekken. Een volwaardige keuken gaan we niet aanbieden, of we op termijn snacks aanbieden bekijken we nog.”
Voor de twee nieuwe uitbaters is het de vuurdoop als cafébaas. “Maar ik heb wel vaak in de horeca gewerkt,” vertelt Lambrechts, die in een vorig leven onder meer communicatieverantwoordelijke bij Muntpunt was. “Bibi heeft dan weer in het café van haar grootmoeder gewerkt: het Hof van Commerce in Poperinge.”
"Als wij Au Daringman niet hadden gekocht, dan zou het misschien een residentieel project, een Airbnb of een fastfoodtent geworden zijn"
CEO Horeca Logistics Services (HLS)
Drankenleverancier HLS kwam de voorbije jaren geregeld onder vuur voor de manier waarop ze hun Brusselse café-netwerk uitbouwden. Met name de dominante manier waarbij ze uitbaters daarbij verplichtten om drank tegen een bepaald tarief te kopen - de zogenaamde brouwerijcontracten- stoot een aantal café-uitbaters tegen de borst.
HLS-CEO Courtoy countert die kritiek. “Zonder ons zouden er veel minder cafés zijn en een heleboel iconische zouden niet meer bestaan. (…) Als wij Au Daringman niet hadden gekocht, dan zou het misschien een residentieel project, een Airbnb of een fastfoodtent geworden zijn.”

©
Ivan Put
| Au Daringman, voor de sluiting eind december.
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , Au Daringman , HLS , Horeca Logistic Services (HLS) , Au Derby
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.