SLT062025 MAKER Miska ijs hoger

Ivan Put

IJssalon Miska: likbaar erfgoed uit Libanon

Andy Furniere
© BRUZZ
12/06/2025
Ook in:
en nl

In het ambachtelijke ijssalon Miska trakteren drie Libanese Brusselaars smaakpapillen op elastische crème-glace met oriëntaalse smaken als ashta en baklava.

Een vijftal jaar geleden streek de Libanese Zeina Hage neer in Brussel, na omzwervingen langs Canada en Dubai. “Ik verliet Libanon al op mijn achttiende, maar bleef altijd gehecht aan het comfortfood uit mijn jeugd. Een broodje shoarma bijvoorbeeld, maar ook ashta-ijs.” Ashta - een soort dikke room - met oranjebloesem en pistachenoten is likbaar erfgoed in Libanon. “Maar hier in Brussel bleek dat niet te vinden, en Libanees ijs in het algemeen niet, zo ontdekte ik zo’n twee jaar geleden.” Waarna ze haar job als ingenieursconsultant opgaf om dat gat in de markt te vullen. Samen met haar echtgenoot Anthony en ijsjesmaker Rachad richtte ze vorig jaar ijssalon Miska op.

Wat maakt Libanees ijs zo bijzonder?
Zeina Hage: Het is denser en meer elastisch dan de bekende gelato bijvoorbeeld, en smelt ook minder snel. Die kwaliteiten dankt het aan twee cruciale ingrediënten: salep en mastiek. Salep is gemaakt van het poeder van orchideeënknollen en mastiek is hars van bomen op het Griekse eiland Chios. De naam van ons ijssalon verwijst trouwens naar een andere naam voor mastiek, miskeh.

Wat zijn jullie smaaktoppers?
Hage: Het ashta-ijs, waar het voor ons allemaal mee begon, is ons paradepaardje. Andere Libanese klassiekers zijn onder meer mastiek, oranjebloesem, roos en baklava. Daarnaast bieden we ook de hier vertrouwde smaken aan, zoals stracciatella, koffie en aardbeisorbet. Om te zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt, hebben we ook veganistisch en suikervrij ijs. We proberen traditie en innovatie met elkaar te verzoenen.

Jullie nestelden jullie eerst tussen de toeristen, in de Beenhouwersstraat.
Hage: Het leek ons een veilige optie om op een toeristische plek te starten, al moeten we ons hier soms wel verdedigen. Toen ik een gids hoorde vertellen dat je in de Beenhouwersstraat nergens deftig kan eten, ben ik daar meteen tegenin gegaan. (Lacht) Het verandert hier wel stilaan, zie ook de komst van (de veganistische burgertent, red.) Kitsune. Ondertussen hebben we een tweede ijssalon aan Sint-Job in Ukkel, waar we een ander publiek aantrekken, vooral buurtbewoners. En we willen blijven groeien, we broeden onder meer op plannen om ook buiten Brussel te treden.

Alle info op miskaicecream.com

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni