BRZ 20250507 1934 EAT AND DRINK Le 1745

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Le 17.45: hippe charcuterieplanken met wisselende kwaliteit

Michel Verlinden
© BRUZZ
09/05/2025

In Brussel zet Le 17.45 in op charcuterieplanken om te delen en op streekproducten. Een goed geolied concept, al is de uitvoering wisselvallig.

In Brussel zet Le 17.45 in op charcuterieplanken om te delen en op streekproducten. Een goed geolied concept, al is de uitvoering wisselvallig.
De voorbije jaren is er een nieuw sociologisch type opgedoken in de grote Europese steden. In Frankrijk kreeg het de naam boubour, een samentrekking van bourgeois en bourrin ('lomperik' of 'bruut'). Hij houdt van vlees en bier, en heeft een nogal vaag begrip van streekproducten. De Brusselse vestiging van Le 17.45, afgeleid van een Parijs concept, lijkt voor dit profiel in het leven te zijn geroepen.

Het principe van Le 17.45 – de naam verwijst naar het uur van de apero – is eenvoudig: op een kartonnen fiche vink je aan welke kazen, charcuterie en groentegarnituur je op je houten plank wilt. Sommige opties zijn de moeite waard: de chorizo (3,50 euro) heeft een perfecte pittigheid en textuur, en de met calvados gerijpte camembert (3,50 euro) is heerlijk vol van smaak. De Tête de Moine (5 euro!) is daarentegen flauw en droog. Je vraagt je af hoeveel aandacht er echt naar de sourcing gaat: de kaart vermeldt wel de herkomstregio's, maar niet de namen van de producenten. Een opvallend gebrek aan transparantie voor een zaak die “natuurlijke producten zonder additieven” belooft. Bij de plantaardige opties is de teleurstelling al even groot: de rauwe wortelstaafjes lijken er enkel voor de vorm bij te liggen.

Je vraagt je af hoeveel aandacht er echt naar de sourcing gaat: de kaart vermeldt wel de herkomstregio’s, maar niet de namen van de producenten.

Die wisselvalligheid zie je ook terug in het drankenaanbod: van een industriële Stella (3,50 euro) gaat het direct naar een Zinnebir (5,50 euro). Enkele wijnen tillen het niveau op, zoals de syrah 'Les Vignes d'à Côté' van de uitstekende wijnmaker Yves Cuilleron voor 7 euro per glas – een logische en welkome keuze in een voor het overige magere selectie.

Het interieur vinkt ook alle hokjes aan: nette tegels, houten planken, slogans zoals “Chez nous, le gras c'est la vie!”, Opinel-messen met de gegraveerde restaurantnaam, een glazen rijpingskast voor worsten ... Een rustiek-moderne uitstraling die meer geconstrueerd dan natuurlijk overkomt.
Dat neemt niet weg dat de service voortreffelijk is: het team is vriendelijk, toegankelijk en attent. Jammer alleen dat die menselijke warmte zich niet meer vertaalt naar wat er op de plank ligt.

Le 17.45
Provooststraat 86, Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni