1879 EAT and DRINK Les Brassins
Review
Score: 3 op 5

Les Brassins: gereputeerde bistro eindelijk heropend

Michel Verlinden
© BRUZZ
01/03/2024

Les Brassins, de eetplek die een waar instituut was geworden, sloot in 2022 de deuren. Gelukkig draaien ze weer open op initiatief van Jean Callens, eigenaar en chef-kok van L'Épicerie Nomad.

Vrolijk werden wij niet van de sluiting van Les Brassins. Dat charmante etablissement in het hogergelegen deel van de stad leende zich met zijn late openingsuren prima tot levendige discussies diep in de nacht of verhitte nabesprekingen van een bioscoopbezoek, zoals in de nabijgelegen buurtcinema Styx. In Les Brassins in de Keienveldstraat, waar Audrey Hepburn het levenslicht zag, hing een aparte sfeer, te vergelijken met die in bruine cafés, met een patina van sigarettenrook.

Toen we het nieuws hoorden dat Jean Callens, bekend van Callens Café en recenter van L'Épicerie Nomad – op twee passen van Les Brassins –, de plek weer zou openen, waren we opgetogen. Een avondlijk bezoek aan het restaurant bewees dat die blijdschap terecht was.

Het interieur roept nog na de heropening altijd het stamineegevoel op. De bierreclames in email roepen een bij uitstek Brusselse sfeer op. Het menu sluit helemaal aan bij die traditionele bistrosfeer.

Eerste vaststelling: het interieur roept nog altijd het stamineegevoel op. De bierreclame in email en het rustieke plafond roepen een bij uitstek Brusselse sfeer op. Het menu sluit helemaal aan bij die traditionele bistrosfeer, met uiensoep (8 euro), stoofvlees (21 euro), onglet met geuze (21 euro) of worst met stoemp (17 euro). Danny Walschaers van het Instagram-account Gezondlevenentochgenieten zou er erg blij van worden.

De fantasieloze wijnkaart schuiven we opzij voor de veel interessantere bierkaart, waarop onder meer een XX-bitter (4,50 euro), Tanteke Saison (5 euro) en Berliner Weisse (4,50 euro) prijken. De hammousse (14 euro) als voorgerecht komt met twee sneetjes toast, twee sauzen (cocktail en kruiden) en een salade. Alles wordt op een perfecte temperatuur geserveerd, waardoor de hamsmaak en textuur intens en verrukkelijk zijn.

De vol-au-vent (19,50 euro, een correcte prijs-kwaliteitverhouding) is zelfs nog beter. De kip is mals en sappig, alsof ze op lage temperatuur is klaargemaakt. Het bladerdeeg is niet meer dan een driehoekje, waardoor het de smaakbeleving niet in de weg staat. Dit is pure verwennerij. De enige ontgoocheling zijn de frieten die op tafel komen in een frietbakje – op zich geen slecht idee –, maar allesbehalve knapperig zijn en helaas meer lijken op puree in de vorm van staafjes.

LES BRASSINS
Keienveldstraat 36, Elsene, lesbrassins.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni