Traditioneel met ham en kaas of met een oriëntaalse twist: Bretoense pannenkoeken zijn aan een opmars bezig in Brussel. Kan de hartige hap, even Frans als de tricolore, ook in onze contreien voet aan de grond krijgen?
©
Kras Mat
| Bij Kras Mat - Bretoens voor 'flink aangeschoten' - heb je de keuze tussen verschillende variaties: van worst met huisgemaakte mosterdsaus tot champignons en spiegelei.
Maak plaats dürüm: de Bretoense pannenkoek breekt door in Brussel
Lees ook: Culinair Ontdekt: Pannenkoeken
“Mardi gras, n’t’en va pas, On fera des crêpes, et t’en auras”, klinkt een bekend Frans kinderversje. Bretoense pannenkoeken, op basis van boekweitmeel of tarwebloem en gevuld met ham, kaas, eieren en champignons, zijn bij onze zuiderburen een heus begrip.
In Brussel – waar kinderen eerder döner-donderdag dan mardi gras kennen - brak het concept nog niet echt door. Maar daar willen enkele nieuwe horecazaken nu verandering in brengen.
Zo opende deze zomer nog Kras Mat in een prachtig art-nouveauhoekpand aan de Schaarbeekse Louis Bertrandlaan waar eerder Chabrol zat. De Franse onderneemsters Mélodie Carré en Rebecca Saillard willen er met huisgemaakte biopannenkoeken met lokale producten “een echt alternatief bieden voor fastfood”.
Je hebt er de keuze tussen verschillende variaties: van worst met huisgemaakte mosterdsaus tot champignons en spiegelei. Wie de naam van de zaak - Bretoens voor ‘flink aangeschoten’ - eer wil aandoen kan zich trouwens ook beroepen op een uitgelezen keuze aan Bretoense ciders.
Exotische twist
Meer exotische varianten kan je sinds juli vinden bij Shiri Crêperie in Elsene. Tarik volgde een opleiding in Bretagne zelf, maar gaf vervolgens zijn eigen twist aan het traditionele gerecht.
Je hebt er de keuze tussen onder meer een Italiaanse, Midden-Oosterse en zelfs Indische variant. Prijzen variëren rond de 8 euro.
Tot slot veranderde dit jaar ook Le Waterloo, sinds meer dan 40 jaar een instituut in Sint-Gillis, van concept met de nieuwe, jonge eigenaar Romain Marie. Hij herdoopte de plek tot 'Sarrasin', het Franse woord voor boekweit.
Je vindt er variaties met ajuinenchutney, een kaasmix van brie en emmental en zelfs met zalm en een citroen-gembersausje. Dat alles is door te spoelen met een ruime keuze aan ciders.
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Bretoense pannenkoeken , Kras Mat , Shiri Crêperie , Sarrasin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.