1876 Eat and drink Le slot

| Slot serveert zijn lunches in een uniek zestiende-eeuws landhuis.

Review
Score: 3 op 5

Slot: eerlijke lunch in historisch kader

Michel Verlinden
© BRUZZ
09/02/2024

In het gezellige Slot, dat tegelijkertijd een markt en een café-restaurant is, kan je genieten van een eerlijke en familiale keuken.

Het gebeurt niet elke dag dat een zaak de eer krijgt om in een historisch kader te werken. Slot is daar een mooi voorbeeld van: een zestiende-eeuws landhuis, dat ooit een boerderij was en recenter een restaurant (Colmar), werd verhuurd aan de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe na een projectoproep.

We begrijpen waarom de publieke instanties zich hebben laten verleiden door dit project. Slot bestaat uit drie delen: een markt waar voornamelijk biologische producten worden verkocht (fruit en groenten die worden geteeld en geselecteerd door La Ferme du Peuplier), een restaurantgedeelte dat werkt met die lokale kwaliteitsproducten, en een ruimte waar bijvoorbeeld yogaworkshops en conferenties kunnen plaatsvinden.

Slot bestaat uit drie delen: een markt waar voornamelijk biologische producten worden verkocht, een restaurantgedeelte dat werkt met die lokale kwaliteitsproducten, en een ruimte waar workshops en conferenties kunnen plaatsvinden

Toen we er rond lunchtijd arriveerden, werden we meteen verleid door het prachtig gerenoveerde pand. De imposante eetzaal met mooie balken en acht ramen omvat een prachtige toonbank in Mortex, waarop een mooi assortiment gebakjes (spiraalkoekjes met amandelen, cookies, brownies ...) staat te wachten. Aan het plafond hangen negen rieten lampen, die een veertigtal zitplaatsen verlichten.

De keuken die het jonge en gastvrije team aanbiedt, is efficiënt en familiegericht. Tijdens ons bezoek stond een gerecht als Morteau-worst met linzen (25 euro) naast zalm met wortelmousseline, kokosmelk met citroengras en groene curry (28 euro) op de kaart. We lieten de dierlijke eiwitten voor wat ze waren en kozen voor een bereiding van orecchiette (26 euro). Die arriveerde vijf minuten nadat de bestelling was geplaatst, zelfs nog voor het gevraagde drankje (Fruji-vlierbessenlimonade voor 3,80 euro). Zo'n snelle bediening boezemt weinig vertrouwen in.

En toch, hoe nauwkeurig we het royale bord ook inspecteerden, de garing was overal gelijkmatig, zonder de verdachte oxidatie die we vreesden te zullen aantreffen. Ondanks de jus, die een beetje te aanwezig en te vloeibaar was, bleek het gepeperde mengsel van pasta en bruine champignons, met toetsen van lavas en umami, een schot in de roos. Meer nog, de blokjes geroosterde knolselderij en waterkers accentueerden de compositie en voegden een welkome diepte toe.

SLOT
Woluwelaan 71, Sint-Lambrechts-Woluwe, slotwoluwe.com

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni