| Kouamé kon niet tot scoren komen op Stayen.

2 strafschoppen zijn niet voldoende voor zwak Anderlecht tegen Sint-Truiden

Thijs Roelen
17/10/2021

Ondanks 2 strafschoppen kwam RSC Anderlecht niet verder dan 2-2 tegen Sint-Truiden. Een eigen doelpunt van Harwoord-Bellis in de slotminuut kostte RSCA de winst.

Na het afgelopen interland-weekend mocht RSC Anderlecht opnieuw het veld op voor een competitiewedstrijd. Trainer Vincent Kompany stuurde zijn ploeg het veld in zonder vaste rechtsachter Murillo, die donderdag nog met Panama tegen Canada speelde. Ook Verschaeren bleef op de bank, waardoor voorin Kouamé en Zirkzee een koppel vormde. Sergio Gomez wisselde van flank omdat Mykhaylichenko Murillo verving.

Dat het bij rust nog 0-0 stond was gezien de grote hoeveelheid kansen aan beide kanten een klein mirakel. Sint-Truiden begon sterk en zette Anderlecht snel vast. Brüls en Cacace scoorden niet in de eerste 15 minuten, waarin Anderlecht veel moeite had met de druk van Sint-Truiden. Met een grote kans voor Refaelov aan de andere kant van het veld, markeerde de ploeg van Kompany het einde van het Sint-Truidense offensief. De Israëliër schoot met binnenkant voet te dicht bij doelman Schmidt.

Nadien waren er nog altijd kansen voor de thuisploeg, via schoten van Brüls en Hayashi, maar het spelbeeld was meer in evenwicht. Tussendoor kwam Kouamé een teen tekort nadat Amuzu de bal goed breedlegde. Daarna ging Hayashi alleen op Van Crombrugge af, maar die laatste kon tegenhouden. Een fase waarbij Zirkzee liet lopen voor Amuzu, die een teen tekort kwam om af te werken, eindigde met een schot van Refaelov uit een te moeilijke hoek. De toeschouwers hadden moeite om bij te houden, want dit alles gebeurde binnen enkele minuten.

De kansenregen noopte beide ploegen even gas terug te nemen. Anderlecht had even de controle, maar tien minuten voor rust kreeg Sint-Truiden de grootste kans, toen Bauer een vrije schietkans van dichtbij in het zijnet werkte. Nadien kreeg Refaelov nog een mogelijkheid op aangeven van Zirkzee, maar die bal kon gestopt worden. De hoekschop die volgde leverde Hoedt een kopkans op. Op slag van rust kopte Hara nog een mooie voorzet van Brüls naast.

Anderlecht op voorsprong, overwicht voor Sint-Truiden

Waar de bal voor rust dus maar niet in het doel wilde, lukte dat in de tweede helft wel bijna meteen. Kouamé kon alleen op Schmidt af, wachtte te lang, maar omdat de doelman hem niet kon ontwijken, verdiende hij wel een strafschop. Refaelov schoot die onberispelijk langs de Japanse doelman met Duitse naam, 0-1.

17102021STVV-Anderlecht

| Kouamé wordt volgens scheidsrechter Boucault geraakt door Sint-Truiden-doelman Schmidt: Anderlecht krijgt een penalty.

Het was het teken voor STVV om opnieuw aan te zetten zoals bij het begin van de eerste helft. Nadat Hayashi Hoedt door de benen gespeeld had, wilde hij een strafschop na een duwtje van Olsson. Het spel ging echter door en Konaté schoot van afstand net naast. En Paars-Wit bleef achterin schutteren. Een misverstand tussen Refaelov en Olsson bij het uitverdedigen leverde STVV de bal op. Harwoord-Bellis kopte de voorzet in de voeten van Konaté, die nu we raakschoot van afstand, 1-1.

Met name achterin oogde het allemaal zeer gekunsteld, met name Refaelov was ongelukkig in het uitverdedigen. Hayashi kwam aan de bal na een fout van Refaelov, maar schoot van dichtbij naast.

Het was wachten op de 70ste minuut voor de eerste kans voor Anderlecht na de strafschop. Amuzu stuurde Kouamé diep, maar die miste alleen voor doel. Gelukkig voor hem werd hij afgevlagd wegens buitenspel, want het was een enorme kans. Maar het gevaar bleef vooral van de andere kant komen. Teixeira raakte de lat met een kopbal uit een hoekschop.

Deksel op de neus

Het leek wachten op de 2-1 van de thuisploeg, die veruit het meeste gevaar stichtte. Kompany bracht Ait El-Hadj, Ashimeru, Verschaeren en Raman en die laatste twee verdienden de tweede strafschop van de middag. Verschaeren bleef op de achterlijn doorjagen, onderschepte de bal en legde terug. Het was een slechte pass, maar omdat Raman druk bleef zetten op Durkin, die probeerde weg te werken, raakte de STVV-verdediger niet de bal, maar de voet van Raman. Op aanraden van de VAR kreeg Anderlecht een penalty, die door Sergio Gomez al even onberispelijk als die van Refaelov voordien achter Schmidt geschoten.

De thuisploeg voerde de druk opnieuw op. Er lag daardoor ruimte voor Anderlecht, maar alleen Raman kon een keer gevaarlijk doorbreken. De ploeg van Kompany bleef achteruitlopen en dat kostte Paars-Wit in de slotminuut alsnog de zege. Leistner werd vrijgelaten bij een vrije trap en kreeg de kans om aan te leggen. Via Harwood-Bellis verdween de bal uiteindelijk achter Van Crombrugge, 2-2. Vrijwel direct daarna werd er afgefloten.

17102021STVV-RSCA

| Benito Raman baalt nadat RSC Anderlecht in de slotminuut de 2-2 tegengekregen heeft.