Podcast

Radio Radzinski #39: U21-coach Robin Veldman: '1B als doel en Debast als grootste talent'

GR, TH, TRO
© BRUZZ
08/10/2021

Hij werd aangekondigd als een grote naam bij Anderlecht, maar wie is U21-trainer Robin Veldman eigenlijk? Radio Radzinski maakt kennis met de man die de toekomst van RSC Anderlecht in handen heeft. Over Vlap, Ziyech en Rensch, maar ook over Duranville, Debast en Trebel.

"Wat Hakim Ziyech kon met een bal, was als jeugdspeler al indrukwekkend. Ruimtes zien voordat alle andere spelers het zagen en die bal dan ook nog daar laten terechtkomen: fenomenaal. Je moest hem toen nog wel verzwaren met wat stenen in de broek, want anders waaide hij weg, zo licht als hij was. Maar je zag toen al dat het een toptalent was."

In 15 jaar jeugdvoetbal heeft Robin Veldman al de nodige talenten zien passeren. In de nieuwste aflevering van Radio Radzinski, de RSC Anderlecht-podcast van BRUZZ, vertelt hij er uitgebreid over. Over Ziyech dus, uit zijn periode bij Heerenveen, maar ook over Michel Vlap. Divine Rensch kruiste hem even bij Ajax, waar hij na 11 jaar Heerenveen de afgelopen 4 jaar werkte. De meeste andere Ajax-talenten waar hij bij het onder 16-team mee werkte, moeten nog doorbreken in de Arena.

8102021_Robin Veldman

| Robin Veldman in actie op het trainingsveld in Neerpede.

Afgelopen zomer wilde de Nederlander een nieuwe stap zetten in zijn carrière. "Ik wilde een hogere leeftijdscategorie trainen", aldus de dertiger die zelf nooit profvoetbal speelde. "Dat ging niet bij Ajax. Jong Ajax wordt vaak getraind door oud-spelers of mensen die er al langer zitten. En ook de andere teams zaten redelijk vast. Toen ben ik gaan uitkijken naar een andere club."

Dat werd dus Anderlecht. Via-via belandde zijn naam op het bureau van technisch directeur Peter Verbeke, die Veldman uitnodigde voor een gesprek. Het was een match, en samen met zijn gezin vertrok de jeugdcoach zuidwaarts, om zich uiteindelijk in Sint-Pieters-Leeuw te vestigen.

Druk van het grotemensenvoetbal

In Radio Radzinski overlopen we met hem de eerste vijf maanden op Neerpede. "Talentontwikkeling is heel belangrijk, maar 1B halen momenteel ook", vertelt hij over de ambities voor dit seizoen. Anderlecht moet bij de eerste 4 eindigen in de beloftencompetitie om volgend jaar tot het profvoetbal te mogen toetreden.

Veldman probeert dat te bereiken met toptalenten als Zeno Debast ("Van hem verwacht ik heel veel"), Julien Duranville, Antoine Colassin en Marco Kana, maar evengoed met ervaren spelers als Adrien Trebel, Lisandro Magallan en Bogdan Mykhaylichenko. De ploeg treedt regelmatig aan in het Astridpark, redelijk uniek voor een beloftenploeg. "Door nu al die druk van een eerste ploeg te kunnen benaderen, zal de stap straks minder groot zijn. In het grotemensenvoetbal moeten ze daar ook mee kunnen omgaan."

De beloften wonnen eerder in het Astridpark van de beloften van Standard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel, Sport, radio radzinski, RSCA, RSC Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni