50.000 euro boete voor Beerschot na opstootjes bij Union

© BRUZZ - Belga
10/04/2022
Updated: 11/04/2022 14.09u

Het duel tussen koploper Union en degradant Beerschot, zondag op de 34e en laatste speeldag van de reguliere fase in de Jupiler Pro League, werd enkele minuten voor affluiten gestaakt (bij 0-0). Bezoekende fans maakten in het Joseph Marien Stadion amok en wierpen objecten op het veld. De Pro League reageerde maandag met een stevige boete voor Beerschot en plant nog meer sancties voor overtreders.

Het moest een feest worden, de wedstrijd van Union tegen Beerschot. Een feest werd het echter niet. Bezoekende fans maakten in het Joseph Marien Stadion amok en wierpen objecten en vuurpijlen op het veld. Een aantal van hen sprong over het hek en liep via het veld richting Union-fans waar wat klappen zijn uitgedeeld. De politie kwam op het veld en legde de wedstrijd stil. Net voor afsluiten werd de wedstrijd definitief gestaakt.

Beerschot laat weten met grote verontwaardiging de acties af te keuren en belooft drastische sancties. "Een deel van onze supportersclan heeft voor een gitzwart einde van het seizoen gezorgd, met een ongeziene vorm van hooliganisme. Het clubbestuur keurt deze actie af en neemt de grootst mogelijke afstand tegenover de initiatiefnemers," klinkt het bij de Ratten.

Naast het lopende politie-onderzoek zal de club een eigen en diepgaand onderzoek voeren om de verantwoordelijken voor deze actie te identificeren.

Sancties

De Pro League veroordeelt de incidenten en legt Beerschot onmiddellijk een boete van 50.000 euro op, laat de belangenvereniging van de Belgische profclubs in een mededeling weten. "Het verslag van de Match Delegate bevestigt immers dat de supporters van Beerschot de oorzaak waren van het vroegtijdig einde van de wedstrijd," legt CEO Lorin Parys uit.

Bondsinstanties moeten nu oordelen over de sportieve gevolgen en eventuele disciplinaire sancties, aangezien de wedstrijd definitief gestaakt werd door de scheidsrechter. Het Bondsparket heeft vanaf de wedstrijddag zeven kalenderdagen om een bondsactie in te dienen op basis van het verslag van de match, aldus de Pro League.

'Duidelijke lijn trekken'

"Het is in het belang van de fans en de clubs om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de punten met de start van de play-offs in zicht," zegt Parys, die zondagavond de incidenten op Twitter al veroordeelde.

Parys werkt aan strengere sancties die alle clubs bij het begin van het nieuwe seizoen kunnen invoeren, zo maakt hij een dag later bekend. "Meer dan honderdduizend supporters in onze stadions en een miljoen fans voor de buis leefden zondag mee met de spannende sportieve ontknoping van de reguliere competitie", verklaart de Leuvenaar in een mededeling van de Pro League.

"Maar zo'n dertig mensen vonden het nodig om dat voetbalplezier te vergallen. Dit is gewoon niet meer aanvaardbaar en zulke personen horen niet meer thuis in onze stadions. Als we voetbal willen doen groeien en aantrekkelijk houden voor fans en families moet die lijn kristalhelder zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni