Podcast

#75 Radio Radzinski: over de vier van Verbeke, een kapot 'plafong', transfers en Wikipedia

Godfried Roelant
© BRUZZ
26/01/2023

Radio Radzinski begint zowaar zelf een beetje op de bestuurskamer van Anderlecht te lijken. Want hoewel er een gast voorzien was, kon die er door familiale omstandigheden toch niet bijzijn. Ook zijn vervanger werd daarna ziek en dus analyseren Rein, Pico en Godfried na een paar positiewissels de paars-witte voetbalactualiteit dan maar gewoon zelf. En daarin staat de exit en het eindrapport van oud-sportief directeur Peter Verbeke centraal.

Je kan veel over Anderlecht zeggen, maar niet dat het saai om volgen is. Elke week gebeurt er wel iets waarover je eindeloos kan doorpraten. Een nieuwe positiewissel of ex-bestuurders die zich mogen gaan verantwoorden voor het gerecht. Het kan allemaal. Elke plottwist uitvoerig bespreken is onbegonnen werk en dus kiezen Rein, Pico en Godfried er deze week voor om wat dieper in te zoomen op het vertrek van Peter Verbeke.

Het rapport van Verbeke en de grote kuis van Fredberg

Na drie jaar komt er einde aan de lijdensweg van 'mister squad stability'. Verbeke betaalt het gelag voor het geknoei van Wouter Vandenhaute als voorzitter. We gaan op zoek naar een goede transfer van de voorganger van Fredberg en daarvoor moeten we toch diep in het geheugen graven. Rein en Pico zijn dan ook onverbiddelijk in hun eindrapport: vier op tien.

63641481-rsca.jpg

| Oud-sportief directeur van Anderlecht Peter Verbeke.

Het is nu aan Jesper Fredberg om grote kuis te houden in de kern van paars-wit. Het is moeilijk om daar na 25 dagen al een oordeel over te vellen, maar we kunnen wel al zeggen dat hij daadkracht toont. Van Crombrugge, Hoedt, Raman en Trebel staan in de etalage. Een mogelijke verkoop van deze spelers op overschot moet financieel ademruimte geven om nieuwe profielen aan te trekken. Jammer genoeg ziet RSCA daardoor ook een aantal ruwe diamanten vertrekken, met Julien Duranville als mogelijk meest pijnlijke vertrekker.

De amper 16-jarige bliksemschicht tekent waarschijnlijk een contract bij Borussia Dortmund. Met de overgang zou zo'n 12,5 miljoen euro gemoeid zijn. Da's een pak minder dan wat Anderlecht ervoor zou krijgen mocht de club bovenaan meedraaien in het klassement. Maar het is nu eenmaal de bittere realiteit: dura lex, sed lex. Met ook Noah Sadiki op weg naar de uitgang, dreigt er trouwens nog een goudhaantje te vertrekken.

Braspartij 'De Welkom', Bengaals vuur in de living en de akker van Seraing

Rein had zich zijn verjaardag op voetbalvlak helemaal anders voorgesteld. Maar dat werd ruimschoots goedgemaakt met een braspartij in café 'De Welkom' in Jette. Het dak ging eraf en dat gebeurt de laatste tijd wel meer bij paars-witte voetbalfans. Dat bewees een zotte Anderlecht-supporter vorige week door Bengaals vuur af te steken in zijn living. Hij zingt er ook nog bij, wat het filmpje alleen maar legendarischer maakt (zie hieronder). Rein is fan van deze knettergekke kerel en heeft bovendien ook nog eens zijn contactgegevens. Als dat maar goed komt. Pico ziet het dan weer liever niet gebeuren.

Een pak minder vuurwerk was er te zien op bezoek bij Seraing. Niet alleen het veld lag er dramatisch bij, ook het voetbal op zich was die term niet echt waard. Drie punten is eigenlijk alles wat we van die wedstrijd moeten onthouden. Of het zou een opvallend aanwezige Jesper Fredberg moeten zijn. Sporza-journalist Peter Vandenbempt stelt er zich vragen bij. Voor Rein en Pico moet het kunnen.

Nieuwe prijsvraag

Verder maken we in deze aflevering de winnaar van het T-shirt van Sam Kerkhofs bekend. En dankzij het 'Dry January'-project van Godfried ligt er meteen een nieuwe prijs klaar. Want nu hij een maand niet drinkt, is er al eens tijd voor een leuke daguitstap. Afgelopen weekend ging hij langs op de rommelmarkt in Mechelen.

Daar stootte hij op een heleboel oude sporttijdschriften met daarin ook mooie plaatjes en verhalen van ex-Anderlechtspelers. Een exemplaar geeft hij cadeau aan Rein, het andere kan van jou zijn als je het antwoord weet op de prijsvraag. Die vind je terug op Twitter en Instagram. Afsluiten doen we met 'Morning Sunrise' van Weldon Irvine.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni