Podcast

#77 Radio Radzinski met Yves Vanderhaeghe: over de Champions League en bier als Cécémel

Godfried Roelant
© BRUZZ
08/02/2023

Het rommelt nog altijd bij Royal Sporting Club Anderlecht. Maar dat laten we deze week voor een keer niet aan ons hart komen. Samen met oud-speler Yves Vanderhaeghe keren we terug naar het gezegende voetbalseizoen 2000-2001. Daarin slaat paars-wit de wereld met verstomming door zich in de Champions League te plaatsen voor de tweede groepsfase. Het doet dat na zeges tegen onder andere grootmacht Manchester United en PSV. Het is een memorabele campagne waarin Anderlecht ook nog de scalp pakt van Real Madrid en Lazio Roma.

Iedereen die geboren is voor 1994 kan zich de Champions League-campagne van Anderlecht in het seizoen 2000-2001 nog moeiteloos voor de geest halen. Paars-wit sluit de eerste groepsfase af als winnaar na zeges tegen onder andere Manchester United (zie hieronder) en PSV. Anderlecht overwintert zo in Europa en doet er daarna nog klinkende overwinningen bij tegen Real Madrid en Lazio Roma. Maar door twee nederlagen tegen Leeds United eindigt het sprookje vroeger dan verwacht.

'Boerenkoolvoetbal' en de cassette van Pico

Yves Vanderhaeghe maakt het allemaal vanop de eerste rij mee in wat hij zelf omschrijft als 'de beste ploeg waarin hij ooit gespeeld heeft'. Al zagen ze dat bij PSV anders. Mark Van Bommel, nu trainer bij Antwerp, maar toen aanvoerder van PSV, bestempelde het spel van Anderlecht als 'boerenkoolvoetbal'. En dat schiet in Brussel in het verkeerde keelgat. Van Bommel komt er snel op terug en weerlegt de negatieve bijklank die de uitspraak hier gekregen had. 'Ik bedoel dat ze vaak met de lange bal spelen, maar dat is ook logisch als je vooraan een spits van twee meter (Jan Koller, red.) hebt rondlopen.'

Voor Godfried, Pico en Rein zijn deze wedstrijden de reden waarom ze supporter zijn geworden van Anderlecht. Pico heeft er zelfs een paar van bewaard op VHS-cassette. Meer hipster als dit wordt het niet. Vanderhaeghe vertelt dat hij er eigenlijk allemaal te weinig heeft bij stilgestaan. 'De wedstrijden volgen elkaar zo snel op dat er geen tijd is om even te genieten van het feit dat je hebt gewonnen van een ploeg met daarin Ryan Giggs, David Beckham en Paul Scholes.'

Palm in een glas Cécémel, miserie bij de Kustboys en Jean Dockx

Genieten deed Vanderhaeghe af en toe wel in café Greenpark tegenover het stadion. Het is de plek waar de ploeg verzamelde vooraleer ze op afzondering gingen in aanloop naar een wedstrijd. Vanderhaeghe maakte er van de gelegenheid gebruik om er een laatste chocomelk te drinken. Al werd er in onderling overleg met de barvrouw een Palm in het glas Cécémel gegoten. Godfried ziet er meteen een kleine tip in voor Benito Raman wanneer die de volgende keer nog eens pinten gaat drinken met de supporters.

Verder gaan we in de aflevering dieper in op de trainerscarrière van Vanderhaeghe. Die begon bij KV Kortrijk en staat na een tweede passage bij KV Oostende even on hold. Met KVO heeft hij wel nog een eitje te pellen. Want drie maanden nadat hij er aan de deur is gezet, wacht hij nog altijd op zijn ontslagvergoeding. Het is voor hem 'een duidelijk gebrek aan respect en professionalisme'.

En toch keert Vanderhaeghe de voetbalwereld zeker niet de rug toe. Hij wil graag zo snel mogelijk weer aan de slag, als het kan zelfs bij Anderlecht. 'Als ik de club zou kunnen helpen in een rol als die van Jean Dockx vroeger, dan zeg ik zeker geen neen.'

Mic'd up Vertonghen en Anatool

Helemaal aan het einde van deze Radio Radzinski zijn we nog vol lof over de manier waarop Jan Vertonghen als coach op het veld de verdediging bij de les houdt. Dat is mooi geregistreerd door Anderlecht zelf en is te herbekijken via YouTube. Afsluiten doen we met de winnaar van de tickets voor een voorstelling van Erhan Demirci en een bijzondere nieuwe prijsvraag.

Want wie het antwoord weet op de vraag maakt kans op een strip van Jommeke met 'Anatool' in de hoofdrol, ofwel de lookalike van Yves Vanderhaeghe. En hij heeft de strip nog eens gesigneerd ook. Muzikaal gaan we eruit met 'The Only Way Is Up' van Yazz.

88d94bf3-defprijsvraag2.png

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni